Izvor: BSC Happy
04.05.2023 u 10:21
0

MINISTAR DAČIĆ U „DOBRO JUTRO SRBIJO“ O ZLOČINU KOJI JE POTRESAO ČITAVU SRBIJU: „Sigurno je da će sada doći do preispitivanja nekih zakonskih normi“

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić bio je gost jutarnjeg programa na Happy televiziji.

Ministar Ivica Dačić tokom svog gostovanja ovog jutra govorio je o velikom zločinu koji se juče dogodio u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru, koji je potresao celu Srbiju, ministar je ovom prilikom istakao da je neophodno da kao društvo nađemo način da se ovako nešto nikada ne ponovi. 

  • Nažalost to su neke vesti za koje pretpostavljam da smo mislili da nikada neće doći kod nas, juče sam čuo i određene kritike i banalizacije te teme, da se sada spominju zapadne vrednosti i sve to. Nije tu reč o vrednostima, reč je o činjeničnom stanju i događajima, što je u Americi posledica, oni to kažu, velikog broja oružja koje građani imaju, i to niko nikada neće ukinuti u Americi, to pravo, oni misle da to pravo polažu večito, nije to nikakva optužba, i sam Bajden govori da je to nažalost specifičnost SAD i da ima i više stotina tih godišnjih incidenata u školama. Nedavno se to desilo i u Rusiji i Kini, tako da nije to sada reč o ideologiji Istok ili Zapad, već taj vid nasilja u školama kod nas do sada nije bio prisutan. Mi smo u  poslednjih 20. godina imali zločin u Jabukovcu, u Ivanči i tako dalje, ali to je bila neka druga vrsta masovnih zločina, to je jedan fenomen sa kojim se nažalost bezbednosne strukture moraju suočavati. Ono što ovde najviše boli je to što je reč o deci, o školi kao jednom najosetljivijem delu našeg društva. Kada sada podvučemo crtu i vidimo sve te zahteve koji se čuju samo kada se desi ovako nešto, jer se niko, tj. mi kao društvo se nismo sistemski suočavali sa takvim problemima. Mi smo u tom periodu uveli policajce u školi. Ali u ovom slučaju to verovatno ne bi pomoglo, ova škola pored jednog školskog policajca imala je i privatno obezbeđenje koje su kao škola angažovali i taj dečko je čim je došao ustvari ubio prvo tog čuvara, znači jednostavno nije moguće u tolikoj meri bezbednosno pokriti sve to da bi se sprečili ovakvi slučajevi. Ovakvi slučajevi uglavnom dolaze od neočekivanih individua, imamo biografiju i njegovu i njegovih roditelja koja nije navodila na ovako nešto i na ovakav zaključak i pravac, možda bi navodila da je neko sada kontinuirano pratio njegov društveni život, u smislu društvenih mreža i svega ostalog, ali znate, to je prosto nemoguće u eri masovnih komunikacija i o tome se vodi rasprava i na svetskom nivou, kako sprečiti tu zloupotrebu društvenih mreža. Imate razne poglede na sve to, ali mi ovde treba da odvojimo dva pitanja, jedno je pitanje činjeničnog stanja, a to je šta se desilo u ovom slučaju i drugo pitanje je, šta mi kao društvo treba da uradimo da bismo došli u situaciju da postane neka vrednost društvena koja bi odbacivala ovakvu vrstu ponašanja i gde bi svi prezirali tako nešto i gde bi demotivisali mlađe maloletnike da vrše ovakva krivična dela. Sigurno je da će sada doći do preispitivanja nekih zakonskih normi, rekao je ministar Dačić i dodao:

MINISTAR DAČIĆ U „DOBRO JUTRO SRBIJO“ NA HAPPY TV: „Mi moramo da vodimo računa o našim nacionalnim interesima!“

  • U prošlo vreme niko nije zamislio da će neko ispod 14. godina počiniti takvo krivično delo, e sada da li je počinilac bio svestan toga da ne može krivično da odgovara, to je pitanje za istražne organe. Ako govorimo o svemu racionalno, a to je malo teško u ovakvim situacijama, jer treba da se zabrinemo i za njegovu sestru, kako će njoj biti i da li će neko posegnuti za osvetom, život se ne sastoji od jednog dana, životi svih tih porodica su uništeni, i žrtve i život porodice ubice. Ako govorimo racionalno, da bi pratili sada svaku aktivnost pojedinca, možete da zamislite koliki broj ljudi je tu potreban, ali ja sam apsolutno saglasan da školski sistem mora da prati sve to, ne treba isključiti ni ključnu ulogu roditelja. Ja pretpostavljam da kad su u pitanju ovakave vrste roditelja, koji su uspešni, priznati u društvu, da se oni nisu ni bavili svojim sinom, to je vrsta roditelja koja se bavi karijerom, nemaju vremena i slično. Ovo je tragično i cela Srbija je u šoku i mislim da je sada poptuno relativno pitanje da li će ministar Ružić da podnese ostavku, on je i juče rekao da je on spreman da to uradi ako ima neke individualne odgovornosti u svemu tome, ali to neće doprineti tome da li će se društvo posvetiti ovakavoj vrsti problema. Ovda je sada pitanje da li će se to ponoviti, da li će neko to da kopira kao model ponašanja. Ovde više ništa neće biti kao pre, ni u školi, ni u društvu. I šta ćemo rešti ako Ružić podnese ostavku? Ja bih razumeo da je reč o individualnoj odgovornosti i propustu, ovde je reč o jednoj objektivnoj odgovornosti. Moramo da se ozbiljno bavimo ovakvim stvarima, ali ne samo narednih deset dana, već uvek. Ovde je reč o jednoj otuđenosti u društvu, niko nema vremena, svi su u nekim problemima, nemamo vremena ni za decu, kada se ugase kamere i javnost, ostajemo sami sa sobom i tada moramo da vidimo da li smo mi uopšte deo našeg života ili se taj život odvija pored vas, a da ga vi i ne primećujete, rekao je Dačić, a potom se osvrnuo na to šta će se dalje dešavati kada je reč o maloletnom dečaku koji je počinio zločin, s obzirom na to da nema ni 14. godina.

DAČIĆ JASNO ISTIČE: „Briselski sporauzm najveće dostignuće Beograda posle 1999. i Rezolucije 1244“

  • Šta se dešava sa onima ispod 14. godina, on sada ne može da bude krivično gonjen, to je sve pitanje pravnog sistema. Na primer, u postupanju policije, policija ne sme da postupa sa maloletnicima, osim policajaca koji su posebno obučeni da sa njima postupaju, znači mnogo ima tih kockica. Onda kako da se ponašaju mediji, oni koji se bave društvenim mrežama, kazao je između ostalog ministar Dačić u jutarnjem programu na televiziji Happy.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter