Izvor:
15.01.2019 u 10:19
0

MINISTAR POLJOPRIVREDE BRANISLAV NEDIMOVIĆ EKSKLUZIVNO ZA „DOBRO JUTRO SRBIJO“ : 10.februara dolazi inspekcija iz Egipta! (video) (foto)

Gost jutarnjeg programa Hepi televizije "Dobro jutro Srbijo" je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Na temu najava planova sa Egiptom i srpskom pšenicom, ministar kaže da je dogovor postignut.

Mi smo sada imali sastanak, predstavnici Ministarstva poljoprivrede sa njihovim Ministarstvom poljoprivrede, i oni imaju jednu drugačiju organizaciju države, Ministarstvo za snadbevanje. Nabavljaju za vojsku, državne potrebe. Nabavljaju oko 10 miliona tona pšenice godišnje. Mi godišnje imamo višak oko 1,7 miliona tona, to je roba koja je u vrednosti negde oko 300 miliona dolara. Mi smo sve to dogovorili, i evo ekskluziva za Dobro jutro Srbijo 10. februara dolazi inspekcija iz Egipta, i da do kraja februara već imamo izveštaj njihove komisije koja nam daje mogućnost da krenemo sa izvozom. Bitno je da smo mi kao zemlja odobreni i ostalo je da se uradi samo inspekcija! Mi imamo višak te pšenice, i preko Dunava i Konstance ćemo izvoziti.

Ove godine je bila rodna godina dok je u ostalima bilo suše?

Pšenice ove godine ima dovoljno. Nama je egipatsko tržište jako važno. Svi se bore da uđu na to tržište. Jako sam zadovoljan što smo bili tamo. Pazite, dođete na jedan sastanak, nas došlo dvoje iz ministarstva, a njih došlo deset iz dva ministarstva. Oni su rešili da oni nama to omoguće!

Šta kažu poljoprivrednici, koja je to cena, jel to odgovara?

Cena je utvrđena na osnovu berze, nema tu dogovaranja. I to je dobro, svaki višak koji imate gledate kako da prodate koliko može. Oni su nama stavili na raspolaganje da koristimo njihove dve luke, da koristimo silose i da odatle možemo da transportujemo na najbliže tačke! I to je dobra stvar za Srbiju. Predsednik Putin je išao u Egipat samo zbog pšenice i dobili su pravo da izvoze na prostor Egipta.

Rusija je od najvećeg uvoznika postala najveći izvoznik. Međutim stručnjaci kažu da su agrotehnička sredstva napredovala i da prostori Rusije i Belorusije su plodni i ostvaruju sada prihode kao mi?

Nije to baš tako, bolji su naši prinosi. Mi smo u top deset izvoznika u svetu, primenom agrotehničkih mera imamo jako velike prinose po jedinici površine. U pšenici mislim da smo osmi, a u pogledu kukuruza, mi smo još bolje kotirani. I to nama daje pravo da sa kvalitetom konkurišemo. Kvalitet danas opredeljuje da li ćete moći svoju robu da prodate.

Šta mi sve izvozmo od poljoprivrednih dobara?

Uprava za zastitu bilja je podnela zahtev za sertifikaciju- to je za kukuruz i za suncokret, ali prema Egiptu mi to nismo izvozili. Za Egipat smo najviše izvozili duvan i maline.Ono što je bitno, tržište Egipta je veliko, preko 100 miliona ljudi, navodi ministar Nedimović i dodaje da Egipćani imaju čime da plate. Mi imamo pogrešnu sliku o tom svetu. Pročitao sam "udaljen od tržišta" a to je jedno od najbližih tržišta koje imamo.

Na temu otvaranja tržišta i da li može neki naš investitor ili tajkun da napravi taj sporazum ministar kaže da je moglo ali uz pomoć države.

Ne znam ja da li su oni mogli ili nisu mogli, ali 30 godina nije bilo. Pokušavali su privrednici, ali to ne može bez dogovora dve države. Evo posle 10.februara kada dođe njihova inspekcija ja sam dogovorio krajem februara, početkom marta sa kopredsedavajućim srpsko-egipatskog poslovnog foruma da dođe sa svojim privrednicima i dogovara količine sa svojim srpskim kolegama u pogledu žitarica. To je naš posao! I tako ćemo praktično zaokružiti celu priču!

Ti si najavio izvoz govedine i koliko je to preporodilo naš stočni fond i kakva je situacija?

Tu ima dobra stvar, Turska je usvojila u parlamentu izmene o sporazumu slobodne trgovine sa Srbijom, sada kreće i ulje i suncokret za Tursku, po kvoti koje smo dogovorili, bezcarinski izvoz. Oni drže monopol i ne dozvoljavaju da neko ulazi sa strane, ali su predsednik Vučić i predsednik Erdogan dogovorili bezcarinski izvoz i biće konkurentni naši proizvođači ulja. To su jako važne stvari i na tome se ne zaustavljamo. Evo već 28. idemo za Liban da dogovorimo sporazum za izvoz poljoprivrednih dobara na njihove prostore.

Na temu PKB zaključeno je kada god se napravi neki pomak, odmah se nađe neko kome to ne odgovara.

Šta sam se svašta naslušao za PKB. Uglavnom sve se svodi na jednu priču, zašto je to prodato i da li je neko nekom to namestio. Inesticije su potebne!

Bili su u situaciji da upravljaju državom i da menjaju neke stvari a nisu ništa uradili. Ljubomorni su na tuđe rezultate, jer nisu bili u stanju oni to da urade!

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter