Izvor:
14.10.2019 u 18:06
0

NOVA INICIJATIVA MINISTARSTVA PROSVETE: Mališani do tri godine uskoro će pohađati pripremni predškolski program!

Da li bi trebalo da mališani od treće godine idu u obavezan vrtić?

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević najavio je da će deca ovog uzrasta uskoro pohađati obavezni pripremni predškolski program.

Kako za Telemaster ocenjuju iz Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije, ova ideja je u osnovi dobra jer će omogućiti deci da se što pre socijalizuju.

Ipak, ističu da će njena realizacija stvoriti mnoge probleme, budući da bi država trebalo da obezbedi još oko 100.000 mesta u predškolskim ustanovama Srbije.

Kada nova mera bude uvedena, roditelji i na selu i u gradu biće u obavezi da vode decu stariju od tri godine u vrtić, kao što su do sada činili sa predškolcima. Psiholozi tvrde da su od treće godine deca spremna da se odvoje od porodice, ali i da steknu određenu samostalnost u oblačenju i hranjenju.

Da bi to u vrtiću bilo moguće, kažu iz Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije, u vaspitnoj grupi ne treba da bude više od sedamnaestoro dece. Upravo zbog toga obavezni pripremni predškolski program za decu stariju od tri godine, suočava nadležne sa pitanjem ima li kapaciteta za ostvarivanje ove ideje u praksi?

Kako bi se to izbeglo, neophodno je, po mišljenju resornog ministra, obezbediti finansijske, prostorne, ali i kadrovske uslove, budući da će povećan broj dece u vrtićima u Srbiji, direktno značiti i veći broj zaposlenih u njima.

Prema podacima Zavoda za statistiku, ove godine u srpske vrtiće ide više od 218.000 dece, a mesta nije bilo za oko 6.000 zainteresovanih. Godišnje se rodi skoro 65.000 dece, pa bi samo za decu uzrasta od tri godine pa naviše trebalo skoro 260.000 mesta. Zbog toga je, ocenjuju iz sindikata, neophodno najmanje godinu dana da se stvore mogućnosti za uvođenje obaveznog predškolskog programa.

U Ministarstvu prosvete ističu da će pripremni predškolski program obavezan za decu stariju od tri godine, trajati nekoliko sati i biti besplatan za sve. Ako roditelji budu želeli da im deca u vrtiću ostanu do posle podne, oni će kao i do sada tu uslugu morati da plate.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter