Izvor:
03.05.2019 u 11:59
0

ZORAN ĐORĐEVIĆ ZA „DOBRO JUTRO SRBIJO“: Minimalna zarada, prosečna penzija i minimalna potrošačka korpa treba da budu u nekoj ravni!

Gost našeg jutarnjeg programa "Dobro jutro Srbijo" je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja .

Naši domaćini, Milomir Marić i Katarina Koroša, razgovaraju zajedno sa našim gostom o najaktuelnijim temama.

Važno je napomenuti da je ministar Đorđević nedavno dobio počasni doktorat na ruskom univerzitetu. On je s tim u vezi napomenuo da je to veliko priznanje, kako za njega tako i za Srbiju.

Na početku razgovora osvrnuli smo se na minimalnu potrošačku korpu, da li ona treba da se izjednači sa minimalnom cenom rada?

Naš plan je da se minimalna potrošačka korpa se izjednači sa minimalnom cenom rada, a da se prosečna izjednači sa prosečnom korpom. Mi želimo da to postignemo, da je to dobro. Sindikati su na toj nekoj liniji. Minimalna zarada, prosečna penzija i minimalna potrošačka korpa treba da budu u nekoj ravni. 462 evra je prosečna plata. Politika ove Vlade je da bude bolji standard naših građana. Mi možemo da kontrolišimo minimalnu cenu rada, a ne honorare. Mi možemo da apelujemo, ali ne možemo da ulazimo u poslovanje pozorišta – istakao je Đorđević.

Govoreći o investicijama i rastu plate ministar kaže:

Bitno je da će građanima biti bolje. Prihodi u prošloj godini su bili rekordni, viši nego prethodne godine. Mi očekujemo da će nezaposlenost ići do jednocifrenog broja. Tu je i sezonsko zapošljavanje, verujem da će to dati i neke efekte. Verujem da će da se pokaže da je nezaposlenost mnogo manja nego u početnom kvartalu. Mi smo nasledili jedno loše stanje, ne možemo sada preskočiti neke stepenike. Za nas je najbitnije da podstičemo investicije. Mi ćemo ići sa nekim novim merama. Mi ne možemo da živimo od velikih investicija, moramo da živimo od malih i srednjih preduzeća – poručio je Đorđević.

Obeležen je prvi maj, praznik rada. Koji su zahtevi danas sindikata?

Vlada Srbije nema apsolutno ništa da krije. Mi imamo svakog poslednjeg utorka u mesecu Socijalno-ekonomski savet. Mi želimo dijalog sa njima, želimo da svi zakoni o radu prođu Socijalno-ekonsomski savet – zaključio je Đorđević.

Izvor: Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter