Izvor: BSC Happy
28.01.2024 u 10:35
0

JELENA BEGOVIĆ ZA HAPPY TV: BIO4 kampus-naučni grad koji će promeniti naše živote

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović tokom  gostovanja u emisiji  „Dobro jutro Srbijo“ na Happy televiziji istakla je značaj multidisciplinarnog projekta BIO4 kampus, koji donosi spoj biomedicine, biotehnologije, bioinformatike i biodiverziteta.

– Još jedan od velikih uspeha je što poslednjih godinu dana intezivno pričamo o nauci i što je nauka dobila svoje mesto u medijima kao tema. Izuzetno je važno da govorimo o nauci, pogotovo u eri razvoja tehnologija koje itekako utiču na naše živote. BIO4 kampus zaista predstavlja najveće ulaganje države Srbije ikada u pojedninačni projekat nauke, ali ne samo države Srbije, već ni u širem regionu nije bilo takve investicije. To je jedna vizionarska ideja koja je rezultat komunikacije sa raznim stručnjacima, koji su imali viziju. Uspeli smo da je materijalizujemo i napravimo novi koncept u naučnoj zajednici, gde ćemo da okupimo i akademiju, sedam fakulteta i devet naučnih instituta ali i privatni sektor – istraživačko razvojne centre različitih kompanija iz oblasti biotehnologije, biomedicone, bioinformatike i biodiverziteta- rekla je Begović.

Ministarka je objasnila da je jedan od ključnih ciljeva ovog projkta sprečavanje odlaska naših mladih talentovanih ljudi iz zemlje.

– Ideja svih ovih ulaganja u nauku je zapravo ulaganje u mlade u Srbiji. Zahvaljujući ovakvim malim naučnim gradovima i privlačnom okruženju, sprečavate da naša mlada talentovana deca odlaze iz zemlje i da se neki od njih vrate u Srbiju. Mi dobijamo sve češće pozive mladih doktoranata iz čitavog sveta, koji pitaju kada će to da se završi jer žele da se vrate u zemlju – istakla je Begović.

 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter