Izvor: Tanjug
21.02.2023 u 16:17
0

BEZ ODGOVORA Održana javna rasprava u Zubinom Potoku: „Vi nam niste uzurpirali samo zemlju, već i slobodu kretanja i pravo na život!“

Javna rasprava koja je održana danas u Zubinom Potoku u vezi eksproprijacije zemljišta Srba u selima Banje, Jasenovik, Velji Breg i Brnjak završena je, a da vlasnici uzurpiranih imanja nisu dobili odgovor od predstavnika prištinskog Ministarstva infrastrukture, zašto nisu konsultovani ranije, pre nego što su na njihovim imanjima podignute baze takozvane kosovske specijalne policije.

„Ovo je moje imanje i ja hoću na njemu da živim, ne želim da se moja deca plaše i da vaši policajci vire u sobu gde spavaju moje kćerke“, rekao je meštanin sela Banje Nebojša Pantelić.

Miroslav Đukić iz Gornjeg Jasenovika opisao kako sada njegove komšije ne mogu da dođu ni do groblja putem kojim su „vekovima išli njihovi preci“. Kako je rekao, izgradnjom puta kroz selo, bez procene štete koju može da napravi, selo koje nikada nije bilo plavljeno, sada postaje nemoguće za život.

„Nikakvog javnog interesa nema ovde. Niti ćete da gradite fabriku, niti ovde ima litijuma, to je čisto naše imanje. Mi smo ljudi sa sela koji živimo od tog imanja, od šljive, jabuke, šume“, kaže Đukić i dodaje da meštani Jasenovika sada, pored svoje šume, moraju da kupuju drva, jer od pripadnika specijalne policije ne smeju u seču.

Mirjana Vučetić iz Zubinog Potoka ukazuje da od naoružanih specijalaca ne sme da pusti svoju decu napolje.

„Vi nam niste uzurpirali samo zemlju, već i slobodu kretanja i pravo na život. Mi svoju zemlju ne damo, ne damo naša ognjišta. Ovo što vi radite je skandal, jer našu decu dočekuju policajci sa pištoljima i dugim cevima“, rekla je Vučetić i naglasila da „ovaj narod živi na svojoj dedovini i nikome ništa nije uzeo“.

Skupština grada usvojila odluku o Planu generalne regulacije za metro

Osim građana, predstavnika loklane samouprave i pravnih eksperata, protiv eksproprijacije na nezakonit način su i predstavnici civilnog sektora.

Milica Andrić Rakić iz „Nove društvene inicijative“ opomenula je predstavnike Ministarstva infrastrukture da su obavezni da poštuju zakon i da ne smeju da, kako je rekla, lažu građane da se eksproprijacija vrši za opšte dobro.

„Mi moramo da ponavljamo iznova i iznova, dok vi ne obratite pažnju, a to je da svakom vlasniku kažete šta ćete graditi i da pokažate gotov projakat koji će biti opravdan iz svih zakonskih aspekata. Vi danas kao i u Leposaviću imate ozbiljne primedbe i bićete stalno u takvoj situaciji jer svoj posao ne radite dobro. Ocena ne može biti da je ovaj skup ispunio svoje zahteve jer ljudima niste objasnili za šta se vrši eksproprijacija. Moj predlog vama je da na sledećoj diskusiji, koja će apsolutno biti neophodna, dođete sa odgovorima za ove ljude“, kazala je Andrić Rakić.

Ljubiša Mijačić, koordinator radne grupe Evropske unije za Poglavlje 35 upozorio je da je Zubin Potok turistički kraj i da je među najlepšim destinacijama na Balkanu i u Evropi, ali da sada turista nema zbog prisustva, kako je rekao, policajaca sa dugim cevima. Mijačić je pozvao vladu u Prištini da prestane sa militarizacijom severa Kosova.

Na osnovu Zakona o eksproprijaciji na Kosovu i Metohiji, javna rasprava je trebalo da se održi pre donošenja odluke o proglašenju privatnog i društvenog zemljišta, zemljištem od javnog značaja, rečeno je na skupu.

Učesnici su se složili i da u slučaju Zubinog Potoka, ne samo da je proces bio obrnut, već su objekti izgrađeni i pre donošenja same odluke, a da je razgovor sa građanima zakazan tek posle reakcije kancelarije EU na Kosovu, koja je zatražila poštovanje privatne svojine i protesta meštana sela Dren u opštini Leposavić, čija je zemlja takođe oduzeta.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter