Izvor:
06.04.2019 u 07:27
0

BANJA MORAHALOM: Izgrađen Srpski kulturni centar u projektu koji je Evropska unija podržala sa 3,2 miliona evra!

U poznatoj banji Morahalom, u blizini mađarsko-srpske granice, izgrađen je Srpski kulturni centar, u projektu koji je Evropska unija podržala sa 3,2 miliona evra i u okviru kojeg se sa srpske strane granice, na Paliću, gradi Dom kulture.

Prvi zajednički program u ovom projektu je takmičenje pedesetak mladih muzičara iz dve zemlje u Srpskom kulturnom centru.

Mladi klavirski talenti iz Srbije i Mađarske prvi su umetnici na sceni multifunkcionalne sale "Vuk Karadžić" u centru "Kolo" u Morahalomu.

Navodi se da je glavni cilj projekta "Raznobojna saradnja" sveobuhvatno jačanje prekograničnih odnosa dva naroda, bez obzira na granične međe.

Važno je da se upoznamo i prihvatimo kulturu i običaje oba naroda. Ova institucija će obezbediti da ta saradnja bude stalna, intenzivna i zanimljiva stanovnicima obe zemlje – kaže gradonačelnik Morahaloma Zoltan Nogradi.

Navodi se da će srpskim i mađarskim privrednicima, posebno turističkim poslenicima, centar biti mesto osmišljavanja zajedničkih projekata za treće zemlje, a najviše će biti kulturnih sadržaja.

Ove godine planiramo sedamdesetak događaja, uz učešće zajednica sa obe strane granice. Pozorišne predstave, književne večeri, koncerti klasične i džez muzike, foklorni festivali, dečiji programi. Sve ćemo to ponuditi građanima obe zemlje, besplatno – kaže Ištvan Šereš, direktor centra "Kolo" u Morahalomu.

U okviru istog projekta, na Paliću niče Dom kulture za koji je planirano da se završi do jeseni ove godine i takođe bude mesto kulturnog prožimanja dva naroda.

U centru "Kolo" kažu da u narednih mesec-mesec i po dana očekuju najviše srpske i mađarske zvaničnike kako bi svečano otvorili Srpski kulturni centar u Mađarskoj.

Izvor: Tanjug
Foto: www.palic.rs/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter