Izvor: REPUBLIKA.RS
13.09.2023 u 14:21
0

„BEŽITE ŽIVI, IDU MRTVI“: Pre 107 godina počela bitka na Kajmakčalanu

Vojska za koju se verovalo da je uništena u Albaniji, probila utvrđene položaje 1.000 metara iznad svojih glava.

Sveti Ilija, vrh Kajmakčalana, bio je viši 28 metara do 12. septembra 1916, kada je počela da ga ravna artiljerija Drinske divizije, čiji su vatreni talasi prethodili jurišima srpske pešadije.

Samo šest dana kasnije Bugari su pobegli u neredu i u novembru je oslobođen Bitolj, prvi grad tadašnje Kraljevine Srbije iz koga su oterani okupatori.

Nakon albanske golgote vojska koju su svi otpisali zalečila je rane na Krfu i pojavila se na Solunskom frontu u leto 1916, na zaprepašćenje Bugara, koji su vikali: „Bežite živi, idu mrtvi.“

Na tadašnjoj granici Grčke i Srbije Bugari su položaje na Kajmakčalanu zvali Borisov vrh, u čast svoga cara, a za Srbe je to bila Kapija slobode, koju su širom otvorili.

Nigde saveznici na Solunskom frontu nisu imali uspeha, osim u delu od Vardara do Ohridskog jezera, kuda su nadirali Srbi. Srpska vojska pod komandom vojvode Petra Bojovića izdržala je udar bugarske pešadije i krenula u kontranapad.

DA LI STE ZNALI ZA JUNAKA SA 70 RANA?!? UMRO od GLADI a OSLOBODIO SRBIJU 1918! (VIDEO)

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter