Izvor:
22.05.2017 u 18:08
0

Čuvajte se: OD 1. JUNA PRIČANJE MASNIH VICEVA POSTAJE KAŽNJIVO!

Osim ovih novina, počinje i primena odredaba KZ kojom je povećana kazna za obljubu nad nemoćnim licem. Umesto raspona od dve do 10 godina, učiniocima tog dela, sada će sud moći da izrekne kazne od pet do 12 godina.

ADVOKAT Dalibor Katančević kaže da je uvođenje novih krivičnih dela, u stvari, sve ono što se već vezivalo za nasilje u porodici, a sada su samo izdvojena i pojašnjena neka dela koja će ubuduće, kao i u svetu, biti procesuirana na isti način kao što su npr. obljuba nad maloletnom osobom, silovanje i slično.

– Novo krivično delo proganjanje podrazumeva da će se odnositi na onog ko u toku određenog vremenskog perioda neko drugo lice prati, zloupotrebljava njegove podatke, uznemirava telefonom, bilo direktnom komunikacijom bilo slanjem SMS poruka, odnosno uznemirava ili ugrožava na bilo koji način mir i lični život neke osobe – objašnjava, za "Novosti", Katančević. – Za ove radnje zakon predviđa novčane kazne ili zatvor do tri godine.

I polno uznemiravanje koje može biti i od strane partnera ili kolege s posla, novo je delo u KZ Srbije. Zakon kaže da je to svako verbalno, neverbalno ili fizičko ponašanje koje predstavlja povredu dostojanstva lica u sferi polnog života. Zaprećena kazna za ovo delo je novčana ili zatvor do šest meseci, a ako je žrtva maloletna, učiniocu sledi robija.

Kad je već reč o maloletnicima, još jedna novina u postojećem KZ je i krivično delo "navođenje deteta na prisustvovanje polnim radnjama". Ono će se kažnjavati zatvorom od jedne do osam godina, a ako je prilikom činjenja ovog dela primenjena i sila ili pretnje, učinilac će se kazniti zatvorom od dve do 10 godina.

– Novo delo kojim će se ubuduće baviti naša policija, tužilaštva i sudovi su i prinudno zaključenje braka, kao i sakaćenje ženskog polnog organa – kaže Katančević. – Ponavljam, ovakva dela su već postojala, ali u sklopu tzv. nasilja u porodici. Sada, međutim, za prinudno zaključenje braka zaprećena je kazna od tri meseca do tri godine zatvora. Kada je u pitanju krivično delo "sakaćenje ženskog polnog organa", zakon kaže da "svako ko osakati spoljne delove ženskog polnog organa, kazniće se zatvorom od jedne do osam godina". Ukoliko nastupi smrt, učiniocu preti zatvor od dve do 12 godina.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter