Izvor:
06.04.2019 u 11:40
0

DIPLOMATE NE POŠTUJU PROPISE U NEMAČKOJ: Po broju prijava najnedisciplinovaniji su Amerikanci, dok diplomate iz Crne Gore zauzimaju deveto mesto!

Diplomate u Berlinu nepoštovanjem propisa ugrožavaju bezbednost u saobraćaju, a po broju prijava najnedisciplinovaniji su Amerikanci, dok se diplomate iz Crne Gopre nalaze na devetom mestu liste nesavesnih diplomata-vozača.

Diplomate često ne poštuju ograničenje brzine, parkiraju se nepropisno i izazivaju udese, u kojima je bilo i teško povređenih.

Više od 21.700 prestupa koje su počinile diplomate u prošloj godini zabeležila je berlinska policija.

Po prvi put na prvom mestu po broju prekršaja nalazi se diplomatski kor SAD u Berlinu.

– Od izbora Donalda Trampa za predsednika SAD, američke diplomate su iz godine u godinu ''napredovale'' na ovoj listi do samog vrha u skladu sa predizbornim motom ''Amerika na prvom mestu''“, komentariše nemački dnevnik „Bild“.

U Berlinu je trenutno registrovano 2.706 vozila sa diplomatskim tablicama, za 300 manje nego 2016, a uz to ima još 25 vozila koja su prijavljena na Generalni konzulat Turske.

Amerikanci imaju najveći vozni park sa 264 vozila, zatim slede Rusi sa 158 i Kinezi sa 115.

Male zemlje poput Hondurasa, Dominikanske republike ili Somalije imaju samo po jedno vozilo.

Što se prekršaja tiče, najviše se tiču u vezana za nepropisno parkiranje i prebrzu vožnju.

Prošle godine su diplomatska vozila bila umešana u 79 saobraćajnih udesa, od kojih je u 27 bilo povređenih – 32 lakše, dvoje teško.

U tačno 50 slučajeva diplomate su bezobzirno pobegle sa mesta nesreće.

Pošto ih imunitet štiti od krivičnog gonjenja, država ne može da im naplati kazne, pa je tako u Berlinu prošle godine neplaćeno 389.734 evra na osnovu napisanih kazni.

Iz podataka nadležne ustanove, američke diplomate su počinile najviše prekršaja, te su na vrhu liste.

Broj prekršaja nije naveden na spisku zemalja koji je dostavljen na osnovu poslaničkog upita.

Amerikanci su još 2016. bili „tek“ na petom mestu nesavesnih diplomata-vozača, a već 2017. su bili drugi, da bi prošle godine dospeli na sam vrh liste nesavesnih, uz nepromenjen broj registrovanih vozila.

Iza SAD, na rang listi zemalja čije su diplomate u Berlinu počinile najveći broj prekršaja je Grčka sa 29 registrovanih vozila.

Na trećem mestu je Rusija, ali odmah iza nje, sa svega 20 registrovanih vozila je Jemen.

Na petom mestu je Kazahstan (31 registrovano vozilo), te sledi Nigerija (26), Pakistan (15), Saudijska Arabija (81).

Na devetom mestu po broju prekšaja nalazi se diplomatsko predstavništvo Crne Gore, koje ima svega četiri registrovanih vozila.

Diplomate su gosti u našoj zemlji i moraju da se pridržavaju naših saobraćajnih pravila. Pogrešno parkirana vozila na prolazima za hitnu pomoć mogu brzo postati opasnost po život – upozorio je političar CDU Peter Trap.

Nadležne ustanove redovno ukazuju diplomatama na njihovu obavezu poštovanja zakona zemlje domaćina, jer, iako zbog imuniteta ne mogu biti kažnjeni, imaju obavezu da poštuju zakone zemlje domaćina.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter