Izvor: Happy BSC Portal
09.12.2023 u 11:58
0

RANA DIJAGNOSTIKA BIĆE DOSTUPNA SVIM ŽENAMA: Dom zdravlja „Vračar“ dobio najsavremeniji mamograf

Veoma važna vest za sve Vračarce. Danas u Domu zdravlja, počinje da radi jedan od najsavremenijih mamografa sa tomosintezom.

MINISTARKA GRUJIČIĆ: Novi skener i mamograf instalirani u Opštoj bolnici u Majdanpeku

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić je istakla da je ovim ispunjeno obećanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će u Srbiju stići 18 najsavremenijih mamografa i dodala da danas jedan od njih počinje da radi baš u ovom Domu zdravlja.

Sledeće godine nastavljamo sa nabavkom najsavremenijih mamografa koji će biti u svakom Domu zdravlja, što je od ogromnoig značaja za svaku ženu, rekla je direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić.

– Nama je važno zdravlje svake žene jer je žena stub porodice, žena je stub države. Svaka od njih je nečija majka, sestra, ćerka i njihovim gubitkom gubimo čitave porodice. Karcinom dojke je najčešći karcinom kod žena. Godišnje se razboli 4600 žena, od toga 500 u momentu dijagnostike ima metastaze. a 1500 tokom lečenja ima pogoršanje bolesti. I nama je cilj da nabavkom savremene opreme i najsavremenijih lekova spasemo tih 2000 života. Dakle 2000 žena će od sada živeti jednako kvalitetno i jednako dugo kao svaka druga žena sa nekim drugim hroničnim oboljenjem, koja dobija hroničnu terapiju. Veoma je važno što savremena oprema i mamografi stižu u Domove zdravlja, što će tu biti omogućeno ženama za pregled, jer je mnogo psihološki lakše doći u Dom zdravlja nego u bolnicu. Time vraćamo Domovima zdravlja ono što je izgubljeno od 2000. do 2012. godine, kada su pretvoreni samo u lekare koji usmeravaju pacijente ka bolnicama a sada će se rana dijagnostika i lečenje a samim tim i čuvanje njihovih života biti upravo u njihovim drugim kućama, što im i jeste namena a to su Domovi zdravlja. Moram da kažem da smo na poslednjoj listi pre samo 4 dana stavili dodatne inovativne lekove za karcinom dojke i sto je najvaznije za ranu fazu bolesti, čime se pruža šansa trajnog izlečenja velikom broju zena – rekla je Radojević Škodrić.

-Ovo je najmoderniji mamograf koji ima minimalno zračenje, a koji ima tri puta veću rezoluciju, 3 puta se bolje vidi promena, ima i dodatnu mogućnost, koja se zove tomosinteza, to znači i da najminimalnija promena može jasno da se vidi objasnila je direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić.

Žene u Srbiji ce sada imati istu najsavremeniju terapiju, kao u najpoznatijim onkološkim centrima u svetu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter