Izvor: Alo.rs
23.11.2023 u 10:13
0

„UKLJUČITE ZDRAV RAZUM“: Evo šta pravoslavac treba da zna o bioenergiji! Sveštenik upozorava da ćete kod njih videti i ikone

Kada se čovek nađe u teškim trenucima života i kada ga Bog iskušava, često se hvata za slamku i kreće pogrešnim putem. U današnje vreme ta vijugava staza često vodi bioenergičarima, koji tvrde da mogu da izleče svaku bolest i često se pozivaju i na pravoslavlje. Ipak, sveštenik Srba upozorava da jedino Bog leči.

KAKO DA SE NE OBRUKATE NA SLAVI: Koji poklon odneti domaćinu, evo šta crkva preporučuje

Bolest i patnja su oduvek bili među najtežim iskušenjima koja ispituju ljudski život i veru. U bolesti čovek doživljava svoju nemoć, ograničenost i prolaznost. U svakoj bolesti možemo nazreti smrt, te se zato i hvatamo za slamku.

Ta slamka su često alternativni putevi medicine, narodni lekovi, a u težem slučaju i različiti vidovi sujeverja poput bajanja, vračanja i slično. Ipak, u modernim vremenima posebno su aktuelni bioenergičari koji tvrde da uz pomoć sile koju različito nazivaju mogu da izleče svaku bolest.

Međutim, pitali smo sveštenika kakav je stav Crkve prema ovakvom vidu lečenja i da li ona uopšte priznaje veštinu/moć bioenergije.

Sveštenik-duhovnik Srba je napomenuo da se danas ljudi koji se predstavljaju kao bioenergičari često pozivaju na pravoslavlje, te da svoje „salone“ ukrašavaju ikonama i svećama, naglašavajući reč ukrašavaju, jer za njih ti sveti predmeti nemaju nikakvo drugo značenje osim lažnog legitimiteta.

– Pre svega, i sami „bioenergetičari“ bi morali da priznaju da nisu oni ti koji leče, već Bog i sila Njegova. Znači, kao što Sveto Pismo kaže, „Ne uzdajte se u knezove niti u sinove ljudske u kojih nema pomoći… Gospod otvara oči slepcima, podiže oborene, Gospod ljubi pravednike. Gospod čuva došljake, pomaže siroti i udovici, a put bezbožnički prevraća. Gospod je car dovijeka, Bog tvoj Sione, od kolena do kolena, Aliluja!“ (Ps. 146, 3, 8 i 9.).

– Znači, nisu oni ti koji leče, nego Gospod. Jedino što bi oni mogli reći jeste to da Bog nekako posebno baš „preko njih“ deluje na druge. Međutim, mi znamo da je Sam Gospod osnovao Crkvu, za koju je rekao da je „ni vrata pakla neće nadvladati“ (Mt. 16, 18.)

– U Crkvi postoje Bogom ustanovljene Svete Tajne i mnoga čudesa su se događala kroz celu istoriju a i danas se dešavaju. Zašto bi Gospod, koji je sve nas pozvao u Crkvu radi spasenja i života večnog, „delovao“ sada preko nekog „energetičara“? Zašto bi nas Bog, koji je stradao za nas, ostavio u neznanju, da „mi, ljudi, posedujemo i imamo takvu bioenergiju, kojom se možemo izlečiti kod nadarenih osoba, i osećati jako lepo, zdravo i smireno“? Mislim da zdrav razum ne može da prihvati tako nešto.

Za one koji nisu upoznati sa pojmom, bioenergetika je vrsta terapije usmerena na razbijanje mišićne blokade za koju zagovornici ove teorije smatraju da ometa nesmetan protok neke vrste energije, sa ciljem da se klijent „vrati svome telu“ i da u njemu maksimalno mogućno uživa. Oni smatraju da se „razbijanjem“ mišićne blokade oslobađaju potisnuta negativna osećanja – bes, strah i mržnja, i da se pražnjenjem ovih osećanja dolazi do najdubljih skrivenih pozitivnih osećanja kao što su ljubav, samilost, radost i sl.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter