Izvor: BCS Happy/Danas
23.11.2023 u 10:41
1

TUGA ZA AKADEMSKU ZAJEDNICU: Preminuo Ratko Božović

Univerzitetski profesor i književnik Radosav Ratko Božović preminuo je danas u 90. godini.

Božović je rođen 1934. godine u Banjaluci, završio je Gimnaziju u Nikšiću, a potom i Filozofski fakultet 1959, navodi se u zvaničnoj biografiji na sajtu Univerziteta Crne Gore. Magistrirao je 1967, a doktorirao 1971. godine, a uža specijalizacija bile su mu teorija i sociologija kulture, sociologija slobodnog vremena i sociologija umetnosti.

Držao je predavanja na redovnim i postdiplomskim studijama, a bio je i rukovodilac smera Sociologija kulture i kulturna politika na postdiplomskim studijama Fakulteta političkih nauka, gde je predavao Fenomene modernog sveta.

Bio je profesor na Fakultetu dramskih, Fakultetu likovnih umetnosti i Filološkom fakultetu u Beogradu i na postdiplomskim studijama Arhitektonskog. Predavao je i na Fakultetu političkih nauka i Fakultetu vizuelnih umetnosti u Podgorici, a deset godina radio je kao predavač na Filozofskom fakultetu u Nikšiću.

Kao student, boravio je u Parizu, a kasnije i u Njujorku. Autor je oko 300 naučnih, 150 stručnih radova i 15 naučnih projekata.

Radio je i kao jugoslovenski dopisnik francuskog časopisa za svetsku politiku Democratie Nouvelle („Nova demokratija“) i urednik edicije „Kultura i društvo” (IP „Vuk Karadžić“, Beograd).

Bio je član srpskog žirija Saveta za borbu protiv korupcije koji dodeljuje nagradu „Verica Barać“ i žirija Lige eksperata-LEX koji dodeljuje nagradu Vitez poziva.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “TUGA ZA AKADEMSKU ZAJEDNICU: Preminuo Ratko Božović”

  1. Otišao je moj veliki prijatelj i stariji kolega, veliki, gordi, originalni i neponovljivi mislilac Ratko Božović. Jedan od najvećih nikšićkih umova i svaralaca, dobra i plemenita duša i oštri kritičar društvenih devijacija. Čast mi je što smo se ponekad družili, sarađivali i izdavali u posljednje dvije decenije. Pomogao mi je da forsiram mlade autore. Do kraja je nastojao da stvara i pomjera granice znanja, vjerujući u neko bolje sjutra. Nedostajaće mi njegova vedrina, optimizam, kritički duh, dobrota, odgovornost i profesionalizam. Ostavio je za sobom impozantan stvaralački opus. Slaviće ga generacije! Ostaće vječno u mojim najljepšim sjećanjima!

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter