Izvor:
24.03.2019 u 09:01
0

GRUJIČIĆ: Nije cela Srbija zagađena, potrebna naučna analiza!

Načelnica Klinike za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbije ( KCS) Danica Grujičić izjavila je danas da bombardovanjem 1999. godine nije cela Srbija zagađena i da mora da se napravi naučna studija koja će dokazati šta je u Srbiji zagađeno.

Kako je ona rekla moraju se gledati lokacije koje su bombardovane, a bombardovano je 70 odsto civilnih ciljeva.

Ako pogledate stanovništvo Srbije, 7,2 miliona iz 2010. po popisu, moramo biti svesni činjenice da ne postoji porodica u zemlji koja nema nekog obolelog od malignih bolesti – rekla je Grujičićeva.

Ono što smo kao kliničari primetili, to je da se određene vrste tumora koje su se javljale isključivo kod ljudi od pedeset ili šezdeset godina – sada javljaju kod dece – dodala je načelnica.

Ona je kazala i da su se u jednom periodu, od 2008. do 2012. godine, drastično pogoršali rezultati lečenja dece.

Prema njenim rečima, mora da se napravi naučna studija koja će dokazati šta je u Srbiji zagađeno.

Ne možete gledati celu populaciju, morate gledati lokacije koje su bombardovane, a bombardovano je 70 odsto civilnih ciljeva, svako postrojenje koje je bilo na mapi hazarda – rekla je Grujičićeva.

Ako se desi poplava, zemljotres, bombardovanje, oslobađaju se tada toksične materije iz tih postrojenja i u određenom regionu se pravi ekološka katastrofa, pojasnila je.

Nije cela Srbija zagađena, ono što nijedna vlast nije uradila posle 1999. godine jeste metodična i tačna naučna analiza, što znači imali smo postrojenje tu i tu, toliko i toliko toksičnih materija – rekla je ona, te dodala da postoje priznate matematičke modele na osnovu kojih može da se izračuna koliko je bilo toksičnih materija.

Kasnimo, ali nismo zakasnili – zaključuje Grujičićeva.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter