Izvor:
28.08.2017 u 21:49
0

INSTITUT ZA JAVNO ZDRAVLJE: Na teritoriji Srbije 12 potvrđenih slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila!

Na osnovu podataka dostavljenih Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" na teritoriji Srbije registrovano je 12 potvrđenih slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila.

U saopštenju Instituta, objavljenom na njihovom sajtu, navodi se da su potvrđeni slučajevi prijavljeni na teritoriji Beograda (osam slučajeva), u Južnobanatskom okrugu (tri slučaja), i u Severnobačkom (jedan slučaj).

Na 22 lokacije u Beogradu među kojima su i Ada Huja, Lesće, Novo groblje, Sremčica, na kojima su prikupljani komarci, dokazano je prisustvo zaraženih komaraca, piše u saopštenju Instituta.

Na teritoriji Pančeva, navode, pronađeni su na 12 lokacija, između ostalog, kod Sportskog centra na Misi, kod Fabrike stakla i na drugim lokacijama.

U Novom Sadu utvrđeno je prisustvo zaraženih komaraca na 8 lokacija, između ostalih, na Petrovaradinu i Ribarskom ostrvu, popularnom Ribarcu.

"Institut za javno zdravlje Srbije prikuplja sve relevantne podatke o obolelim osobama, pri čemu postoji određen protokol po kojem se informacije prikupljaju i objedinjuju. Svakako da prvim podacima o broju hospitalizovanih osoba kod kojih postoji sumnja na ovu infekciju raspolaže Klinika za tropske i infektivne bolesti KCS, gde se najveći broj osoba sa težom kliničkom slikom upućuje, kao i Referentna laboratorija koja sprovodi laboratorijsku dijagnostiku", piše u saopštenju Instituta.

Groznica Zapadnog Nila, objašnjavaju, je sezonsko oboljenje, odnosno oboljenje koje je najviše zastupljeno u periodu najveće aktivnosti komaraca.

"Imajući u vidu iskustva kako okolnih tako i naše zemlje, prvi oboleli se registruju uglavnom u drugoj polovini jula meseca, a najveći broj obolelih osoba se registruje tokom avgusta i septembra meseca", preciziraju iz Instituta.

Do 24. avgusta ove godine, objašnjavaju, registrovano je 37 slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila u Grčkoj (dva smrtna slučaja), tri u Italiji, šest u Rumuniji, četiri u Austriji, dva u Mađarskoj i četiri slučaja u Izraelu.

Kako objašnjavaju, u periodu od 2012. do 2016. godine na teritoriji Srbije je registrovano ukupno 524 slučaja groznice Zapadnog Nila, od kojih je 367 klasifikovano kao potvrđeni slučajevi.

U istom periodu, kažu, registrovano je 58 smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa obolevanjem od groznice Zapadnog Nila.

Većina osoba, 80 do 90 odsto, inficirana virusom Zapadnog Nila nema nikakve simptome i znake bolesti, navode u Institutu, dok kod malog procenta zaraženih osoba njih 10 do 20 odsto ima simptome koji podsećaju na oboljenje slično gripu, sa naglom pojavom povišene temperature, glavoboljom, bolom u grlu, leđima, mišićima, zglobovima, umorom, blagim prolaznim osipom i limfadenopatijom.

Međutim, dodaju, kod pojedinih osoba dolazi do nastanka aseptičnog meningitisa ili encefalitisa (kod 0,2 odsto obolelih mlađih od 65 godina, i devet kod 2 odsto pacijenata preko 65 godina života).

Smrtnost je, upozoravaju, veći kod starijih osoba, naročito, kažu, kod osoba iznad 75 godina života.

Infekcija virusom Zapadnog Nila je zvanično prvi put registrovana u humanoj populaciji na teritoriji Srbije krajem jula meseca 2012. godine.

Tanjug
Foto: Pixabay/Twitter/balans_online

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter