Izvor: Novosti
24.06.2021 u 16:19
0

KULTURNO BLAGO SRBIJE! Manastir Gračanica obeležava 700 godina postojanja

Gračanice, kad bar ne bi bila od kamena, kad bi se mogla na nebesa vazneti, da tuđa ruka kraj tebe ne plevi…

Ovi stihovi pesnikinje Desanke Maksimović posvećeni manastiru Gračanica, obuzmu misli i srca većine posetilaca ove svetinje koja stameno, već 700 godina krasi i oplemenjuje ne samo istoimeno mesto na Kosovu i Metohiji. Ova svetinja iznad svakog vremena, kako su nam kazale monahinje, svojim postojanjem uzdiže i čitavo pravoslavlje, a najviše srpski narod na centralnom Kosmetu kojem je okosnica života i opstanka.

VAŽNO

NOVI KORONA PRESEK! Ovo su brojke za četvrtak 24. jun

KRIVOKAPIĆ SE ODREKAO SRBIJE! Srbima u Crnoj Gori matica nikada nije bio Beograd

RHMZ UPOZORAVA! U narednih sat vremena pljuskovi sa grmljavinom u ovim delovima Srbije

VUČIĆ SE OBRTIO GRAĐANIMA: Srbija se neće izvinjavati onima koji su svaku priliku koristili da je napadnu!

– Kada je podizao Gračanicu, kralj Milutin je sazidao nebo na zemlji – kazala nam je stidljivo jedna od monahinja.

Sebe je za sva vremena, kaže, uzdigao ovom svetinjom, a svom narodu je ostavi za večnost i ponos. A da je tako, veli, najbolje potvrđuju vernici koji manastir hodočaste, ali i svi oni koji Gračanicu posećuju zbog njene bezvremenske lepote.

– Čini mi se da ove godine naš narod više nego ikada radosnije i srećnije dolazi u naš manastir – govori nam u predivnoj porti Boban Todorović, kustos Gračanice. – Jubilej sedam vekova svetinje, tiče se i upokojenja i kanonizacije njenog ktitora kralja Milutina. Iako je kanonizovan kroz lozu Nemanjića, on je jedan od kraljeva koji je kao ktitor na desetine svetinja i lično proglašen svetiteljom.

Od trenutka kada je kralj Milutin 1321. godine završio Gračanicu, kako objašnjava naš sagovornik, sve se ovde promenilo.

 Počeo je da se širi grad Gradince ili Gračanica, a samim tim i okolna mesta. Ovde su počeli da dolaze veliki vladari koje je naš kralj Milutin primao zastupajući srpsku državu. Pregovori su se odvijali i oko širenja teritorije, ali i oko sklapanja brakova važnih po državu – priča nam Todorović. – Te, 1321, kralj Milutin se iz Gračanice preselio u Nerodimlje, gde je napisao pergament koji je jedinstvena povelja i potvrda čija je ovo svetinja, na čijoj je teritoriji i kome pripada.

Molitve koje se u njoj prinose Bogu i svim svetim su, kaže naš sagovornik, sastavni deo života Srba jer gotovo da nema trenutka se bar jedan vernik ne moli u svetinji kralja Milutina.

– Iako smo proslavu ovako značajnog jubileja prilagodili okolnostima pandemije, naš narod koji živi oko manastira, ali i iz čitave zemlje, zna vrednost ove svetinje i zato je rado posećuju – s radošću i ponosom govori naš sagovornik.

On kaže da je manastir i proteklih dana uprkos čestim zabranama prištinskih vlasti pohodilo mnogo vernika iz centralne Srbije, a da ih očekuju u većem broju i narednih dana tokom obeležavanja Vidovdanskih svečanosti u Gračanici, čija je manastir – okosnica.

VIDOVDANSKE SVEČANOSTI

Vidovdanske svečanosti u Gračanici, koje obuhvataju niz prigodnih manifestacija, počele su likovnom kolonijom sa koje će ostvarenja biti prikazana na izložbi 25. juna. Tada će i nagradu „Longin“ iz oblasti likovne kulture primiti prof. Branislav Todić, istoričar umetnosti, jedan od najvećih poznavalaca freskoslikarstva iz doba kralja Milutina. Nagrada mu je dodeljena za celokupno stvaralaštvo i kao autoru monografije o Gračanici – kaže Nebojša Jevtić, urednik Galerije Doma kulture u Gračanici.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter