Izvor: BSC Happy
20.02.2023 u 14:34
0

MINISTARKA ĐEDOVIĆ PORUČILA: Iskustva nordijskih zemalja kao velika podrška Srbiji u zelenoj tranziciji (FOTO)

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović rekla je danas da je cilj izmena Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije je dalje povećanje kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, a da u svakom trenutku imamo sigurnost rada elektroenergetskog sistema.

Đedović je istaklada je Srbija čvrsto opredeljena za zelenu energetsku tranziciju, a svaka reforma zahteva vreme. Naš glavni zadatak je da ne gubimo vreme, da obezbedimo finansijska sredstva i odlučno i odgovorno sprovedemo reforme uz jasan i predvidiv zakonodavni okvir, ali da nijednog trenutka ne ugrozimo stabilnost našeg elektroenergetskog sistema već da ga učinimo održivim i snažnijim nego što je danas.

MRE/Emilija Jovanović

MINISTARKA TANASKOVIĆ NAJAVILA: Vlada Srbije od danas uvela prelevmane na mleko i mlečne proizvode

Uz izmene zakona i aukcije koje pripremamo očekujemo da srednjoročno povećamo kapacitete za proizvodnju energije iz OIE skoro tri puta. Nakon usvajanja izmena Zakona o korišćenju OIE, plan je da u aprilu budu raspisane aukcije za oko 400 megavata iz energije vetra, a pripremamo i plan aukcija za gradnju najmanje 1.000 megavata novih kapaciteta u narednih nekoliko godina, izjavila je Đedović na završnom skupu povodom inicijative “Nordijski zeleni projekat – održiva rešenja za Srbiju“.

Đedović je istakla da je iskustvo Norveške u energetskoj tranziciji, kao i iskustva drugih skandinavskih zemalja, veoma značajno za Srbiju bez obzira na razlike koje postoje između naših energetskih sistema.

ER SRBIJA NAJAVILA: Direktni letovi od Beograda do Tel Aviva od 6. aprila tri puta nedeljno

Norveška je zemlja koja je vlasnik svojih energetskih preduzeća i resursa, kojima se efikasno upravlja u korist građana i države. To je ono čemu teži i Srbija – da imamo energetsku nezavisnost i odgovorno i efikasno upravljanje energetskim kompanijama i prirodnim resursima, uz veliku posvećenost zaštiti životne sredine. Kroz proces reformi, želimo da unapredimo efikasnost donošenja odluka u našim najvećim energetskim kompanijama, da optimizujemo procese i bolje upravljamo rizicima, da imamo jake i stručne upravljačke timove i uspostavimo jasna pravila donošenja odluka, rekla je Đedović.

MRE/Emilija Jovanović

Podsetila je i da u toku izrada strateških dokumenata, Integrisanog nacionalnog klimatskog i energetskog plana i nove Strategije razvoja energetike koji će biti svojevrsna „mapa puta” energetske tranzicije Srbije.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter