Izvor: Happybsc
26.08.2023 u 09:44
0

MOJ OTAC JE BIO ATEISTA ALI SE UVEK OSEĆAO KAO SRBIN: Naš proslavljeni reditelj o krštenju pravoslavlju i verospovesti

Jedan od najvećih domaćih filmskih reditelja Emir Kusturica postao je poznat širom sveta i jedan je od največih ambasadora naše zemlje. Kusturica je jedan od najuglednijih evropskih filmskih stvaralaca od sredine 1980-ih, najpoznatiji po nadrealnim i naturalističkim filmovima. Osim po velikim umetničkim delima, pažnju je privlačio i svojim privatnim životom, kao i jednom od največih ljubavnih priča. Naime, sa suprugom Majom u ljubavi je pune četiri decenije, a zajedno su dobili dvoje dece - sina Stibora i ćerku Dunju.

Kusturica pripada starom kovu, a rođen je 1954. godine u Sarajevu. Studirao je u Pragu, a u rodnom gradu radio je do 1988. godine, nakon čega je otišao u Ameriku, a sve ostalo je istorija.

POSLE NJE JE NAZVAN OSLOBODIOCEM: 110 godina od kada je kralj Petar potpisao proklamaciju o prisajedinjenju

Ono što je posebno zanimljivo jeste da je Kusturica 2015. godine promenio veru, kada se i krstio u pravoslavnom manastiru Savina, nedaleko od Herceg Novog. Uprkos tome što ga i danas zovu Emir, budući da je stekao veliku slavu pod tim imenom, zvamično je promenio ime i postao Nemanja, navodi Stil.

Nakon tog čina, digla se velika prašina među bošnjačkim narodom. Naime, oni su smatrali da nikako nije smeo da pređe u pravoslavlje i da se deklariše kao Srbin, budući da su njegovi roditelji bili Muslimani. Međutim, Emir je objasnio da je njegov otac Murat Kusturica bio ateista i da se uvek izjašnjavao kao Srbin.

Moja porodica delimično je preobraćena u islam, ali je i dalje praktikovala pravoslavlje. Niko u mojoj porodici nije ispovedao islam. Ja nisam preobraćen, ja sam samo kršten. Moja predviđanja su da smo mi hrišćani na ivici istrebljenja. Kada sam kršten, hrišćanstvo nije bilo u dobroj poziciji, ali pošto verujem u kulturu, verujem i u Boga. Verujem da se on javlja kroz kulturu – objasnio je Kusturica jednom prilikom za medije.

Ipak, priznao je da su mu preci 250 godina bili muslimani, ali su pre toga bili pravoslavni hrišćani. On je dodao da su morali da prihvate islam kako bi preživeli, jer su u to vreme Turci vladali ovim prostorima. Do tog saznanja došao je proučavajući razne knjige, a utvrdio je da je njegova porodica srpska i da mu je stoga vrlo važno kada umre da se zna ko je bio. Po rođenju je stekao državljanstvo BiH, a osim toga ima državljanstvo Srbije i Francuske.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter