Izvor: Happy BSC
26.02.2021 u 15:39
0

MORALI SMO DA PIJEMO URIN: Ispovest preživele Tišme iz Jasenovca

Odvojili su je od majke u Jasenovcu, u kom će provesti pet do šest meseci

Narodna poslanica, koja je u jednom trenutku i predsedavala Skupštinom Srbije, Smilja Tišma, sa svojim bratom i dvema sestrama preživela je Jasenovac i druge ustaške logore smrti.

Njeni roditelji i mnogobrojni rođaci nisu bili te sreće.

Tišma navodi da je gledala „Daru iz Jasenovca“ i da su se dešavale gore stvari od onih koje su predstavljene u filmu.

NE PROPUSTITE U PETAK:

ZAVRŠEN SASTANAK SA SRBIMA SA KIM: Vučić najavio gradnju novog KBC u Gračanici, nezaposlenima 200, a svakom detetu 100 evra! (VIDEO)

SJAJNA VEST! „Dara iz Jasenovca“ u trci za Oskara

NE MOŽE DA ZAMISLI SEBE U TOM AUTOMOBILU! Đukanović je u džemperu došao na vlast, a sad glumi neku elitu

PAO VOĐA „ALKATRAZA“! Uhapšen NAORUŽAN u štek stanu: Sumnjiči se za nerede na utakmicama, ORUŽJE, BEKSTVO!

Njena porodica se našla dva puta u dva različita logora kao i ceo narod zapadne Slavonije.

Navodi da je prvi nalet je bio strašan jer je bio iznenađenje, i da je bilo strašno da vas neko izbaci iz doma, ali su se pola godine kasnije vratili svom domu, kući bez prozora i stoke.

Ali 1942. godine u junu stižu do Stare Gradiške i do Jasenovca, i do logora vozom su išli osam dana bez vode, tako da su bili primorani da piju urin.

– Bili smo žuti, ne znam kako smo preživeli taj put – navodi Tišma, koja je u tom trenutku imala nepunih osam godina.

Odvojili su je od majke u Jasenovcu, u kom će provesti pet do šest meseci.

Jedino o čemu je razmišljala jeste da li će se vratiti kući.

– Nismo bili svesni svih strahota, pa ni odrasli, a kamoli deca. Tretirali su nas kao stoku. Da smo pameti kao današnja deca, mi bismo pobegli – kaže Tišma.

– Obim i struktura onoga što će pisati to ne zavisi od mene i urednika, to ide na odobrenje u misnistarstvo – navodi Jovanović.

PROČITAJTE JOŠ:

Postoji spisak: Ove ljude je PRISLUŠKIVAO Milo Đukanović!

HAPŠENJE U BUDVI: Tri Danca i Crnogorac planirali izvršenja NAJTEŽIH KRIVIČNIH DELA!

ZNA SE KO ĆE NA KOGA! Zvezda bi igrala sa Mančester Junajtedom da je prošla Milan!

Smatra da bi trebalo da se više uči o Jasenovcu i da je najvažnija stvar koja ne postoji u udžbenicima jeste njegova priroda, koji se razlikuje od svih koncentracionih logora u Evropi, i to po brutalisti koja se tu dešavala.

– Ovo Jevreji znaju a mi ne znamo – Jasenovac je drugi po broju nastradalih posle Aušvica u Evropi, svi drugi logori su imali manje žrtava nego u Jasenovcu – ističe Jovanović.

Čak su i Jevreji govorili da je Jasenovac strašniji od Aušvica, navodi on, jer su tamo „gospodski umiralo, pod gasom, nesvesno“, a u Jasenovcu se išlo da se ljudi prepadnu i da u strahu dožive smrt hladnim oružjem.

Njegov predlog je da se u programu proširi lekcija o Jasenovcu i da postoji posebna lekcija o stradanju Srba u prostoru „veštačke tvorevina NDH koju niko nije priznao“ i da se što više uči o tome zbog čega je Jasenovac osmišljen.

Tišma dodaje da ne znamo koliko srpske dece je pretvoreno u ustaše i Hrvate, a da je ona kao dete u Jasenovcu prisustvovala velikim pomorima dece. Deci su usne mazali otrovom, i Tišma je prisustvovala tim scenama.

– Čuje se plač dece i onda samo utihne plač – kaže Tišma.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter