Izvor: Прометеј
17.04.2024 u 11:57
0

NA DANAŠNJI DAN KRUNISAN CAR DUŠAN: Krunisanje cara Dušana dogodilo se 16. aprila 1346. godine na Vaskrs u Skoplju

Krunisanju je prisustvovala sva srpska gospoda, a Dušana je krunisao arhiepiskop Joanikije II.

Srbija je postala carevina s punom ambicijom da zameni upola slomljenu Vizantiju. To kazuje i nova titula Dušanova, koja ga označava kao „cara Srbljem i Grkom“ i njegova izreka da mu je Bogorodica pomogla da „kraljuje“ velikim i slavnim gradovima grčkim i da im bude nastavnik. Bio je to period najvećeg ekonomskog, vojnog, političkog i kulturnog uspona srpske feudalne države. Pre krunisanja obavljalo se proglašenje, što je Dušan i učinio između novembra 1345. godine i januara 1346. godine. Pojedini istoričari veruju da je ceremonija proglašenja obavljena na Božić 1345. godine u Seru, gradu gde je sa suprugom proveo zimu 1345/46. godine. Svečanost carskog krunisanja obavljena je u Skoplju. Postavši car, Dušan je nagradio sve svoje važnije saradnike. Kada se govori o prvom srpskom caru, treba pomenuti da još od vladavine kralja Milutina ima znakova koji anticipiraju ideju carstva u Srbiji. Period od Milutinovog osvajanja vizantijskih teritorija – posebno nakon 1299. godine, odnosno od Milutinove ženidbe sa Simonidom – pa do Dušanovog krunisanja za cara 1346. godine može se smatrati periodom „ubrzanog približavanja carstvu“.

Istoričari umetnosti su odavno utvrdili da je Milutin u brojnim crkvama iz njegovog vremena oslikan u carskoj odori, sa krunama koje su nosili vasilevsi.

Takođe, u insignološkom smislu, kako je ukazao Svetozar Radojčić, izjednačavanje srpskog sa konstatinopoljskim vladarskim domom bilo je sprovedeno već početkom XIV veka, kada je, uz kralja Milutina i kraljica Simonida počela da nosi carsko ruho i carske znake.

Ono što deda Milutin nije uspeo da dosegne, uspeo je njegov unuk Dušan.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter