Izvor: RT
17.10.2023 u 19:28
9

„NAD VRAČAROM ŽIVA VATRA SEVA“: OTKRIVEN SPOMENIK DRAŽI MIHAILOVIĆU u sred BEOGRADA!

Spomenik otkrili Vojislav Mihajlović i Matija Bećković

Muzej posvećen Dragoljubu Draži Mihailoviću, komandantu Jugoslovenske vojske u otadžbini otvoren je u Bregalničkoj ulici u Beogradu gde je, u prisustvu značajnog broja građana koji su nosili zastave Srbije i puštali četničke pesme, otkriven i njegov spomenik, koji je delo vajara Dragana Radenovića, člana Ruske akademije likovnih umetnosti.

Muzej koji čuva uspomenu na „Čiču“ otvoren je na inicijativu organizacije „Naša Drina“ i njenog predsednika Igora Braunovića, a ceremonija je protekla mirno, uprkos ranije najavljivanim pretnjama dela civilnog sektora da će se usprotiviti ovakvom odavanju počasti generalu Draži.

Osveštani spomenik su svečano otkrili lider Pokreta obnove Kraljevine Srbije i unuk Dragoljuba Draže Mihailovića Vojislav Mihailović i pesnik Matija Bećković.

U Bregalničkoj ulici, na mestu gde je bila njegova kuća, otkrivamo spomenik bezgrobnog generala Mihailovića, vrhovnog komandanta bezgrobne Jugoslovenske vojske u otadžbini. Njegova ulica se mogla zvati i Cerska, i Suvoborska, i Kajmakčalanska, i Solunska, i Albanske golgote, i Ravnogorska – i u svakoj bi bilo mesto spomeniku generala Mihailovića“, rekao je Matija Bećković.

Na otvaranju muzeja su bili prisutni i članovi moto-kluba Noćni vukovi Srbija i Noćni vukovi Crna Gora.

Upriličena je i bakljada, pa su se neki od prisutnih prisetili jedne od popularnih četničkih pesama i prokomentarisali da večeras – „nad Vračarom živa vatra seva“.

Pre otvaranja muzeja ulica je, iz bezbednosnih razloga, bila zatvorena, budući da su prošle noći dve za sada nepoznate osobe bacile crvenu farbu ispred zgrade u kojoj se nalazi spomen na Mihailovića.

Farbu kojom je oskrnavljen spomenik očistili su članovi udruženja „Naša Drina“.

Prethodnih dana članovi nevladinih organizacija poput Inicijative mladih za ljudska prava i Helsinškog odbora za ljudska prava, ali i mnogobrojni aktivisti, borci i borkinje, kao što je Aida Ćorović, pasivno-agresivno pretili su neće dopustiti otvaranje muzeja.

Ćorovićeva je prvo zapretila dolaskom pozivajući da se „uradi nešto konkretno“, a onda je manje od 24 sata kasnije obrnula ćurak i pozvala na miran protest.

Muzej se nalazi u porodičnoj kući u kojoj je Mihailović jedno vreme živeo s porodicom i iz koje je, kako se često naglašava, otišao u Drugi svetski rat.

U udruženju „Naša Drina“ za RT Balkan rekli su da je kuća otkupljena i renovirana, kao i da će u postavci moći da se vide predmeti iz tog perioda kao i lični predmeti Draže Mihailovića. Među njima i nekoliko pari njegovih naočara, perorez, torba…

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

9 thoughts on “„NAD VRAČAROM ŽIVA VATRA SEVA“: OTKRIVEN SPOMENIK DRAŽI MIHAILOVIĆU u sred BEOGRADA!”

  1. Mogli su da angažuju kvalitetnijeg vajara,da naprave konkurs za idejno rešenje a ne policajca koji se bavi vajarstvom i član je neke Ruske akademije…kojih ima na pretek.penzioner umislio da je ozbiljan vajar sramota.

    0
    0
    Odgovori
  2. Zakasnili su trideset i kusur godina. U Srbiji još rovare i protiv Srbije i Srba rade tzv. Proleteri sa petokrakom, koji omogucise najstravicniji genocid u 2.svj.ratu, nazalost.

    5
    1
    Odgovori
  3. Draza Mihajlovic je ODLIKOVAN od Americkog Predsednika Harija Trumana i Francuskog Predsenika DeGola !!! Krajnje je vreme da TITOISTI NAUCE nesto iz Istorije !!

    2
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter