Izvor: Tanjug
21.08.2021 u 18:26
0

OGNJEN PRIBIĆEVIĆ: Talibani donose civilizacijski jaz

Odluka o napuštanju Avganistana je ispravna, a način odlaska katastrofalan, trebalo bi da svet preko UN insistira da talibani očuvaju minimalni civilizacijski nivo, rekao je danas diplomata Ognjen Pribićević.

VAŽNO:

VUČIĆ OBIŠAO RADOVE NA ISTOKU SRBIJE: Ovo je biser Evrope, zato hoćemo i puteve na Kosovu – dovezli smo mašine, a oni poslali snage da BIJU NAŠE RADNIKE! (VIDEO)

ŠEŠELJ ZA HAPPY TV – POSLAO ŽESTOKU PORUKU: Jednom će Srbija da se vrati na Kosovo, to je naš zavet – a OVO im ja garantujem!

RAZOTKRIVANJE NAMERA VELIKIH SILA U „VIKEND JUTRU“: Tramp je faktor koji je sve promenio, više ništa neće biti isto – U AVGANISTANU TEK SLEDI PAKAO!

NAJNOVIJA VEST: Preminulih 11 od korone!

On je  ocenio da je očekivano da Rusija ima stanovište o situaciji u Avganistanu suprotno nemačkom i stavu SAD.

Istakao je da se u Avganistanu dogodilo propadanje nametnutih modela prvo ruskog u vreme ŠSR-a a zatim sada i modela SAD.

Ocenio je da tako razorena zemlja zahteva veliku međunarodnu pomoći i da se rešenje može pružiti preko afirmisanja uloge Ujedinjenih nacija za šta moraju da budu opredeljeni svetski lideri Bajden, Putin, Džonson, Makron i Si.

“ Veliko je pitanje koliko će lideri imati snage da pomognu toj zemlji, vodeći računa o specifičnosti Avganistana i sadašnjosti koja je katastrofalna“, rekao je on.

Pribićević je upozorio na civilizacijski jaz koji donose talibani i ocenio da su jedino UN merodavne i mogu da insistiraju da se to društvo dovede u sklad sa nekim međunarodnim normama.

Naglasio je da neki minimum ljudskih prava mora postojati i u talibanskom Avganistanu, te da o tom civilizacijskom pitanju ne mogu odlučivati ni SAD, ni Rusija, ni Britanija, nego samo UN.

„Na žalost mislim da se to neće ostvariti da UN dobiju prostor“, rekao je on.

Dodao je da je katastrofalno povlačenje donelo enormnu štetu ugledu Zapada i pogotovu SAD.

Istakao je da to nije odgovornost samo bezbednosnih službi nego i nedostatak strateškog razmišljanja u svetu oslonjenom na tehnološki napredak.

“ Ljudi koje treba da brinu, nije briga o ovakvim stvarima, ne razmišljaju o posledicama, i onda imamo katastrofalne slike sa aerodroma koje ceo svet gleda“, rekao je on.

Dodao je da na tviteru i fejsbuku nema strateškog razmišljanja.

„Neophodno je sedeti u kabinetu, baviti se problemima, razmišljati i ići po Avganistanu, Iraku, Siriji i pitati ljude šta žele i kako to da se ostvari“, rekao je on.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter