Izvor: BSC Happy
07.11.2023 u 18:07
0

ON JE BIO IŠTVAN PASTOR SVOG VREMENA: UBIO se kada je MAĐARSKA UČESTVOVALA U AGRESIJI NA JUGOSLAVIJU!

Da je mađarski narod oduvek bio u klinču sa srpskim, ali da s druge strane nije imao prečeg sebi, svedoči i najpoznatiji znak protesta ikada počinjen trenutka kada je započeo napad na Jugoslaviju u Drugom svetskom ratu. Pre par dana smo se oprostili od najvećeg srpskog prijatelja Ištvana Pastora, koji je, kako je predsednik Srbije rekao, iz ralja sukoba izvukao mađarski i srpski narod. Njemu u čast, pomenućemo jednu ličnost koja je u svoje vreme bila slična Ištvanu Pastoru i kojoj danas možemo biti zahvalni. U pitanju je Pal Teleki!

Pal Teleki je bio predsednik mađarske vlade za vreme međuratnog perioda, rođen 1879., a izvršio samoubistvo u znak protesta zbog saučesništva Mađarske u agresiji na Jugoslaviju, aprila 1941.

Verovatno baš po tome kod nas poznat, po samoubistvu zbog ratnih akcija protiv Jugoslavije, ali takođe kao neko ko je vodio vladu Mađarske, koju je on predstavljao kao „neratobornu“ zemlju, ali i zemlju koja je sa Trećim Rajhom bila u odličnom odnosima – naravno, ne zbog simpatija prema takvoj državi.

Mađarska je tada de fakto bila satelit Hitlerove Nemačke, ali Telekijeva politika prema Jugoslaviji i srpskom narodu nije imala kompromisa.

Telekija bi mogli da posmatrano kao mađarskog Milana Nedića, ali on ima mnogo pozitivnijih „ocena“ u mađarskoj istoriografiji, jer je vodio politiku „spasiti šta se spasti može“ i definitivno je u tome bio uspešan, naravno, pitanje je kakav bi ishod takve politike bio da nije izvršio samoubistvo.

Potajno je se nadao porazu Nemačke, ali neizbežan je bio ulazak u Trojni pakt novembra 1940.
Imao je plan spasa Čehoslovačke, Rumunije, Austrije i Jugoslavije, ali njegove ideje i sjajna stručnost u oblasti geografije na žalost nisu videle svetlost dana.

Da li današnja saradnja Poljske, Mađarske, Češke i Slovačke počiva na idejama Pala Telekija?

Verovatno da ima preuzetih elemenata čiji je on idejni tvorac. U tome ide i prilog da su današnji odnosi Mađarske i Srbije na dobrom i čvrstom nivou, a mađarsko nesvrstavanje i odbijanje da izvršava sve direktive iz EU, navodi nas na razmišljanje o nezavisnosti te države i neostvarenim planovima Pala Telekija, koga će Srbi uvek zasigurno pamtiti, dok će Evropa zavideti na politici kakva se danas retko viđa, a kamoli u „smutno vreme“, kakav je bio period tridesetih i tokom drugog svetskog rata.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter