Izvor: HappyBSC
01.04.2022 u 20:40
0

„OVAJ RAT POTAPA I RUSIJU I UKRAJINU!“ Miletić za „Aktuelnosti“: Ovo je početak kraja Zapada

Mina Zirojević, Institut za uporedno pravo, Dejan Miletić, Centar za proučavanje globalizacije i Zoran Spasić, Centar za saradnju sa zemljama Azije bili su gosti emisije „Aktuelnosti“.

Pregovori između Rusije i Ukrajine su nastavljeni u onlajn formatu, uz učešće radnih podgrupa.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

-Pregovaraju dve strane, ali na njih utiče treća strana. Ne verujem da će još doći do mira, ali se polako neki stavovi usaglašavaju. Vidimo da sada ulaze i neki drugi akteri, na primer, Japan. Jasno je svima da Ukrajina ne može još dugo da izdrži, ali se sada, verovatno, ide na druge okolne zemlje. Vidimo koliki je pritisak na poljsku, međutim, ako Poljska i uđe u rat, ne daj bože, onda opet imamo situaciju da se taj front ne širi mnogo ni po dubini ni po širini, nego da je to u stvari isti front, na istoj je strani. Međutim, ako krene sa druge strane neki problem, Japan ili već nešto, to je širenje fronta duž cele granice Rusije, rekla je Zirojević.

-Ne vidim da su pregovori i kraj blizu, dok ne dođe neka strana do zida, da je ratni sukob rešen, odnosno, odustajanje Rusije, ili Ukrajine. To znači: Luganjski i Dombas da su posebne republike, da je Krim pripojen Rusiji – i tu će se tražiti ta saglasnost Ukrajine. Plus demilitarizacija, neutralizacija itd. To su zahtevi od kojih Rusija, ako bude odustala značiće da je poražena. Putin je na vlasti toliko dugo da je morao da spreči da dođe do ovoga. Ovaj rat koji se sada dešava nikome nije u interesu, mislim na Ukrajinu i na Rusiju, on potapa i jednu i drugu zemlju, rekao je Miletić.

Kineski plan povodom rata u Ukrajini

-Kina je vrlo jasno rekla da ona smatra i da je neophodno da se sve strane zalažu za razgovore i pregovore, da se prekine sa neprijateljstvom, da se spreči pogibija civila i da se spreči izbijanje nove humanitarne krize.Kineski plan je jasan. Trajno rešenje je prestanak hladnoratovske politike blokovske konfrotacije. To podrazumeva da se igradi jedan uravnotežen, održiv i efikasan regionalni bezbednosni sistem koji može omogućiti Evropi dugoročan mir, rekao je Spasić. 

Kada će doći do sastanka Zelenskog i Putina?

-Koliko puta je Putin želeo da se sastane sa Zelenskim na početku rata, pa su onda oni odbili to. Trebalo bi da obe strane imaju iskrenu nameru da se rat zaustavi. Rusiji će ovo štetiti i na duge i na kraće staze, a Ukrajina ne znam šta čeka jer je svaki dan porazan za Ukrajinu, kazala je Mina Zirojević. 

Kako bi trebalo da izgleda novi svetski poredak, da li je on kristalno jasan?

-Za mene ništa nije kristalno jasno. Kada bi rat u Ukrajini bio jedini konflikt koji će se desiti, onda bi mi već videli i obrise novog svetskog poretka. Ovo je početak završnice, gde od silnih diplomatskih i ekonomskih borbi smo prešli na direktne sukobe vrlo dramatične. Ne zaboravljamo kraj 20og veka i šta je bilo protiv našeg naroda. Ovo je i početak kraja Zapada, onakvog kakav je bio. Imate dva konja: EU i Rusiju, Amerika je na strani EU, preko Ukrajine, a Kina na strani Rusije. Kinu čekaju mnogi problemi, rekao je Miletić. 

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter