Izvor: 24SEDAM.RS
26.02.2024 u 16:10
0

POLICIJA IMA PRAVO DA VAM UZME VOZILO: : Bez kola ste dok traje sudski postupak, a plaćate troškove parkinga

Pripadnici MUP-a počeli sa primenom nove zaštitne mere iz Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima

Saobraćajna policija oduzela je vozilo vlasniku koji je počinio težak prekršaj, a koji je u prethodne dve godine pravnosnažno osuđivan za teže prekršaje iz oblasti bezbednosti saobraćaja. Ova mera primenjena je na osnovu Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, a vozilo će vozaču biti oduzeto do okončanja postupka pred nadležnim sudom.

Kako za 24sedam ističe prof. Milan Vujanić, s obzirom na činjenicu da ovi postupci zbog preopterećenosti sudova mogu da se oduže, vozači, odnosno vlasnici vozila, mogu da računaju na to da će mesecima, pa možda i godinama, biti bez svog četvorotočkaša.

Vozač ostaje bez vozila i plaća „ležarinu“

– Primena ovog zakona je već počela, i policija će to tek primenjivati, iako je ova mera neuobičajena za naše uslove i vozači možda ne očekuju da ona zaista i bude primenjena. Ta procedura privremenog oduzimanja traje sve dok traje sudski postupak. Treba naglasiti da se ona primenjuje samo kod težih prekršaja, a ne kod mandatnih kazni koje se naplaćuju na licu mesta. Vlasnici vozila treba da imaju na umu da će im vozilo biti oduzeto sve dok traje sudski postupak, dakle, to može teoretski da traje mesecima i godinama. Za sve to vreme vozilo će biti smešteno na zvaničnom parkingu, gde se čuva pod nadzorom, i vlasnik će morati da plati i to čuvanje vozila. Dakle, on snosi te troškove smeštaja na parkingu njegovog oduzetog vozila za sve vreme postupka – napominje prof. Vujanić.

MUP podseća da su teži prekršaji iz oblasti bezbednosti saobraćaja regulisani kaznenim odredbama u članovima 329 i 330 Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima kao što su nasilnička vožnja, najmanje teška alkoholisanost, odbijanje alkotesiranja ili utvrđivanje prisustva psihoaktivnih supstanci, upravljanje motornim vozilom bez vozačke dozvole za bilo koju kategoriju, prekoračenje brzine u naselju za više od 70 kilometara na čas od dozvoljene, prekoračenje brzine van naselja za više od 80 kilometara na čas od dozvoljene…

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter