Izvor: Tanjug
05.10.2021 u 07:25
0

PREMIJERKA BRNABIĆ otvorila 102. Šantićeve večeri poezije u Mostaru

Šantićeve večeri poezije, 102. po redu, sinoć je u Mostaru otvorila premijerka Srbije Ana Brnabić porukom koju je i pesnik Aleksa Šantić ostavio u svojoj poeziji, a to je da veruje u svetlu budućnost ovog regiona.

Iako, kako kaže Brnabić, Šantićeve pesme izgledaju tužno, u njima je, ističe, utkana poruka o svetloj budućnosti.

PROČITAJTE JOŠ: VREMENSKA PROGNOZA ZA 5. OKTOBAR: Još danas sunčano, sutra preokret

Poručila je da bi svi u regionu trebalo da rade na pomirenju i povezivanju, dodajući da nam je potrebno više ljudi kao Šantić koji nije voleo samo srpski narod, već narode, naročito one sa kojima je živeo.

Upravo je, ističe, njih opisao i oživeo u svojim pesmama i prikazao najveći potencijal Mostara i našeg regiona – različitost.

Brnabić je rekla da je u Mostru prvi put i da se tek juče uverila da je lepši nego što je slušala i čitala o njemu.

„Mostar jeste poseban grad u svakom smislu, grad kompleksne prošlosti, istorije, i takođe emotivnog naboja, grad koji je u pravom smislu te reči evropsko raskršće kultura, različitih uticaja, vera i svega onoga što može da se nađe na evropskom kontinentu“, rekla je Brnabić.

PROČITAJTE JOŠ:  Da li je Fejsbuk na prodaju?

Koliko god je, kako kaže, ta različitost problema mogla da stvori, kao što smo, podseća, imali prilike da vidimo u bliskoj i daljoj prošlosti, to je, ističe, i ogroman potencijal.

„Taj potencijal video je i Šantić i to je upravo ono što je njega najviše inspirisalo. Kada govorimo o njegovoj poeziji, govorimo o čoveku kome je domovina bila prava muza i inspiracija, ljubav prema otadžbini, ne samo prema svom narodu, već prema narodu i narodima sa kojima je živeo u ovom prelepom gradu“, navela je Brnabić.

Ministarka kulture i obrazovanja Republike Srpske Natalija Trivić istakla je da je Aleksa Šantić bio jedan od najznačajnijih stvaralaca naše književnosti.

Istakla je da je upravo on kroz svoje pesme vinuo Mostar u nebesa, utkao lepotu Neretve u svoje stihove i ljudske sudbine, dodajući da su Šantićev lik i njegova dela simboli ovog grada.

PROČITAJTE JOŠ: MINISTARSTVO ODBRANE: Otkazana vežba na Manjači

Zahvalila je organizatorima na održavanju ove manifestacije i samim tim na promociji vrednosti srpskog naroda.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić istakao je da su poruke koje je Šantić slao aktuelne i danas, dodajći da su njegove poruke životne, ljudske, ohrabrujuće.

Kordić je kazao da će on kao gradonačelnik uvek biti partner te značajne manifestacije, koja čuva sećanje na jednog važnog Mostarca – Aleksu Šantića.

Predsednica Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ Sanja Bjelica Šagovnović istakla je da je manifestacija Šantićeve večeri poezije sećanje na našeg pesnika koji je postavio temelje našeg društva.

PROČITAJTE JOŠ: AMBASADORKA ŠVEDSKE: Moja zemlja snažno podržava Srbiju na evropskom putu

Istakla je da manifestacija neguje srpsku kulturu u Mostaru, ali i podseća na važne Šantićeve poruke kao što su ljubav, tolerancija, patriotizam.

Manifestaciju Šantićeve večeri poezije u Mostaru organizuje Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“.

Na otvaranju Šantićevih večeri poeziju je recitovao pesnik Pero Zubac.

Od sada naše vesti možete čitati i na zvaničnom Twitter nalogu HappyBSC portala.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter