Izvor:
21.11.2019 u 18:39
0

PRIJAVA I PROTIV POLICIJE: Dete (10) sedam puta ispitivano jer je bio seksualno zlostavljan!

Zaštitnik građana pokrenuo je postupke kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Policijske uprave u Novom Sadu i Centra za socijalni rad u tom gradu zbog pritužbe da je desetogodišnje dete bilo izloženo višestrukom ispitivanju o preživljenom seksualnom zlostavljanju, navedeno je u saopštenju informativne službe Zaštitnika.

Prema navodima iz pritužbe i informacijama sa kojima je upoznat Zaštitnik građana, a nakon prijave seksualnog zlostavljanja deteta, ono je sedam puta davalo izjave nadležnim organima: najpre pred policijskim službenicima, potom pred organom starateljstva i na kraju pred nadležnim javnim tužilaštvom.

Ove informacije ukazuju na mogućnost da je dete bilo izloženo višestrukoj retraumatizaciji, uprkos postojanju zakonskih odredbi koje omogućavaju da dete žrtva krivičnog dela protiv polne slobode bude saslušavano na način koji sprečava sekundarnu traumatizaciju i štiti dobrobit deteta koje je pretrpelo traumu, navodi Zaštitnik građana u saopštenju koje je dostavljeno medijima.

Policijska uprava i Centar za socijalni rad obavezni su da Zaštitniku dostave sve informacije u roku od 15 dana, a on će od nadležnih organa zatražiti i informacije o načinu uzimanja izjava od dece po podnetim krivičnim prijavama za seksualno zlostavljanje i seksualno iskorišćavanje dece, posebno o broju saslušanja dece oštećene krivičnim delima protiv polne slobode i korišćenju skrin soba i drugih mehanizama zaštite dece od sekundarne traumatizacije.

Kako su ranije danas preneli mediji, Vanja Marčić, majka desetogodišnje devojčice tvrdi da je njeno dete prošlo kroz agoniju kada su prijavile da ju je napao manijak. On je uhapšen, devojčica je, po rečima majke, bila primorana da daje izjave sedam puta, a na kraju postupak nije ni pokrenut.

Napad se, inače, dogodio u septembru kada je devojčicu napao manijak dok se vraćala iz škole, a prema saznanjima, kao osumnjičeni je uhapšen V. M. (31) koji se nalazi u pritvoru, a kojeg sumnjiče za polno uznemiravanje još jedne devojcice (11), koja je napadnuta dan pre ćerke Vanje Marčić. Obe devojčice su prepoznale manijaka u policiji.

Izvor: Tanjug
Foto: vijesti.me/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter