Izvor: BSC Happy/Tanjug
30.06.2023 u 14:46
0

SVE NA JEDNOM MESTU: Od sutra portal za frilensere

Jednostavna prijava i izmirenje poreskih obaveza

Ministarstvo finansija, Poreska uprava i Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) predstavili su danas, u okviru projekta Startek, kompanije Filip Moris, portal „Frilenseri“ na kojem će od 1. jula desetine hiljada građana koji ostvaruju prihode radeći frilens poslove moći na jednom mestu da nađu sve informacije, na pregledan i jednostavan način, u samo nekoliko klikova.

Portal sadrži i niz korisnih alata, kalkulatora i vodiča koji će biti od velike pomoći sadašnjim i budućim frilenserima, bilo da se bave programiranjem, dizajnom, podučavanjem, popravkama, pružanjem pomoći u kući ili drugim poslovima.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija, Slavica Savičić, je na predstavljanju portala u Beogradu istakla da je Ministarstvo do završetka projekta došlo zajedničkim snagama institucija i udruženja frilensera, koja su učestvovala u radu radne grupe svojim predlozima i sugestijama. „Ministarstvo finansija je bilo zaduženo za normiranje, za propisivanje svega toga što smo se na toj radnoj grupi dogovorili i mislim da je vrlo značajno što su ova zakonska rešenja bila proizvod saglasnosti svih onih koji su učestvovali u procesu“, istakla je Savičić.

Direktor tima za IT i preduzetništo Kabineta predsednice Vlade Srbije, Nenad Paunović, istakao je da je idelja vodilja celog procesa bila da se frilenseri iz Srbije bave globalnim poslovanjem jednako lako, uspešno i komotno, kao i bilo gde u svetu.

Prema njegovim rečima, Srbija se ne boji da donese inovativnu regulativu. „Mi smo jedna od retkih zemalja gde firme mogu da dodele učešće zaposlenima u kapitalu iz DOO, ne treba vam akcionarsko društvo da biste zaposlenima dali ono što se zove stok opcije, toga najčešće nema po svetu“, naveo je on. Paunović je podsetio da je Srbija donela i Zakon o digitialnoj imovini, čime je regulisana kriptoekonomija 2020. godine.

On je dodao da se Vlada Srbije trudi da radi zajedno sa zainteresovanim strana iz privrede kada je reč o digitalnoj privredi. „Uvek se trudimo da ih uključimo i to je najveća tajna zašto smo u stanju da idemo tako brzo i zašto smo u šest godina dok je Ana Brnabić predsednica Vlade u digitalnoj sferi uspeli da se pomerimo više nego druge zemlje za 10 ili 20 godina“, ocenio je Paunović.

Izvršna direktora NALED-a, Violeta Jovanović, je objasnila da će putem portala svi koji ostvaruju prihode pružajući usluge drugom domaćem ili stranom fizičkom licu, preduzetniku ili firmi od sada moći jednostavno da prijave i izmire poreske obaveze i dobiju značajno povoljniji poreski tretman.

„Takođe predlažemo institucijama da se ovaj portal uveže sa sajtom centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja i da se krene u razvoj engleske verzije, jer i nerezidenti mogu da budu frilenseri“, rekla je Jovanović.

Direktor korporativnih poslova za Jugoistočnu Evropu i međunarodnih poslova za Istočnu Evropu u kompaniji Filip Moris, Ivan Miletić, je rekao da platforma „Frilenseri“ predstavlja sistemsku reformu koja utiče na veliki broj građana naše zemlje.

Portal „Frilenser“ omogućiće jednostavnije podnošenje poreskih prijava za radnike na internetu, a oni će moći i da obračunaju poreze i sami procene da li jesu frilenseri naspram konkretnih prihoda koje su ostvarili.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter