Izvor: Alo.rs
06.08.2023 u 22:41
0

ROĐENA BEBA REKORD U GORNJEM MILANOVCU: „Znali smo da je dete KRUPNO, ali ovo nismo očekivali“

Majka se oseća dobro, beba takođe. Inače, ovo je njeno treće dete.

U porodilištu bolnice u Gornjem Milanovcu, 5. avgusta, rođen je dečak težak više od 6 kilograma.

Majka Suzana Kučina (27) iz Gornjeg Milanovca na svet je carskim rezom donela sina teškog 6.420 grama i dugačkog 68 centimetra. Specijalisti ginekologije i akušerstva, dr Dragan Perišić i dr Vladislav Vasić, koji su sinoć obavili porođaj, kažu da im je ovo jedna od najvećih beba u lekarskoj karijeri.

„Žena je porođena carskim rezom. Znali smo da je dete krupno, ali nismo očekivali baš ovako veliku bebu. Najvažnije je da je sve prošlo u najboljem redu i da su i mama i beba dobro. Prema rečima mojih starijih kolega, u našem porodilištu, ovo je za sada najkrupnije rođena beba. Ranije je doktor Milorad Nikolić obavio porođaj jedne mlade mame iz Ljiga, koja je tada rodila bebu tešku oko šest kilograma, ali ova nam je ipak mali rekorder jer teži 6.420″, rekao je dr Vasić.

„Majka se oseća dobro, beba takođe. Inače, ovo je njeno treće dete. Ukoliko sve bude u redu, izaći će iz bolnice za pet dana“, kažu iz milanovačkog porodilišta i potvrđuju da se ovako krupne bebe ne rađaju tako često.

MAJKE, TO ŠTO RADITE S KOLICIMA MOŽE BITI KOBNO PO VAŠE BEBE: „Zamislite kako je vama u pregrejanim kolima, e bebama je još gore!“

Svetski rekord

Kevin Klark se rodio 1983. godine u Nju Džerziju. Po rođenju je imao 7,3 kilograma i tako je ušao u istoriju kao najveća beba koja je ikada rođena.

Duga istorija porodilišta „Narodni front“ pamti da je najkrupnija beba od njegovog nastanka došla na svet još 1988. godine.

– Ta čuvena beba rekorder imala je oko 7.500 grama, na svet je došla prirodnim putem, a nakon rođenja imala je dobru vitalnost i adaptiranost – rekla je svojevremeno za „Blic“ dr Tanja Lazić Mitrović, zamenica načelnika Odeljenja neonatologije GAK „Narodni front“.

Iako se isprva čini da su bebe rekorderi sva ona novorođenčad čija težina prelazi 4.000 grama, istina je, ipak, drugačija. Doktori krupnim bebama, kako kažu, smatraju samo one koje imaju telesnu masu na skalama rasta iznad 90. percentila za gestacijsku starost (trajanje trudnoće).

Kako doktori navode, vrlo često se dešava da „bebe rekorderi“ narastu više nego što je normalno zbog metaboličkih poremećaja majke, te neretko u prvim danima nakon rođenja mogu imati zdravstvenih problema, ali i u kasnijem, odraslom dobu, pa se baš zbog krhkog zdravlja ovakva deca zovu i „džinovi na staklenim nogama“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter