Izvor: Tanjug
20.11.2020 u 11:31
0

RUSKA CRKVA O PATRIJARHU IRINEJU: Bio je mudar i čvrst čovek, velik u svojoj jednostavnosti

Patrijarh srpski Irinej bio je verni prijatelj Ruske crkve, čuvao je jedinstvo Srpske crkve i svetske pravoslavne porodice i branio ugnjetavane pravoslavce u Ukrajini, izjavio je zamenik šefa odeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije protojerej Nikolaj Balašov.

Balašov je rekao da je smrt patrijarha Irineja veliki gubitak ne samo za Srpsku pravoslavnu crkvu, već za ceo pravoslavni svet.

„Bio je mudar i čvrst čovek, velik u svojoj jednostavnosti. Nepokolebivo je čuvao kanonske crkovne temelje“, naglasio je.

OVO JE BIO POGLAVAR SPC

NA ČELU SPC JE BIO 10 GODINA, ZVALI SU GA POMIRITELJ: Ovo je ŽIVOTNA PRIČA patrijarha Irineja

ŽIVOTOPIS PATRIJARHA IRINEJA: Rodio se kao Miroslav, evo kad je prelomio da se zamonaši

OVAKO JE GOVORIO PATRIJARH SRPSKI IRINEJ: Ja program nemam, moj program je program naše svete Crkve

Balašov je rekao i da je pri patrijarhu Irineju konačno dovršena izgadnja velelepnog Hrama Svetog Save u Beogradu.

„Patrijarh Irinej je s nestrpljenjem čekao osvećenje hrama zajedno sa patrijarhom ruskim Kirilom, meutim pandemija je dovela da se taj događaj odloži. Sada će ovaj hram, koji je ukrašen zajedničkim naporom i ruskih i srpskih umetnika, postati spomenik upokojenom patrijarhu, koji je ostavio dubok trag u srcima miliona vernika“, dodao je.

Patrijarh srpski Irinej preminuo je danas u 90. godini u VMC Karaburma. Patrijarh je preminuo u 7.07 sati.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter