Izvor: HAPPBSC
28.03.2024 u 18:07
0

SOLARNA ENERGIJA: EPS potpisala ugovore o preuzimanju energije iz dve solarne elektrane

Elektroprivreda Srbije (EPS) je danas objavila da je s kompanijama "B2 Nova Sun" i "B2 Sunspot" potpisala ugovore o otkupu električne energije.

Izvršni direktor za poslove upravljanja elektroenergetskim portfeljem u EPS David Žarković je rekao da je „cena otkupa i balansiranja određena na tržišnim principima“.

Naveo je da će ta energija dodatno osigurati rad elektroenergetskog sistema i biće dovoljna za snabdevanje 10.000 domaćinstava.

EPS, sa investitorima koji su učestovali na aukcijama i drugim nezavisnim proizvođačima u Srbiji, ima više od jednog gigavata instalisanih kapaciteta iz obnovljivih izvora što čini više od 10 odsto proizvodnih kapaciteta u Srbiji.

Sa nešto više od 30 odsto proizvodnje iz hidroelektrana, EPS se približava proizvodnji od 50 odsto iz obnovljivih izvora.

Direktor kompanija „B2 Nova Sun“ i „B2 Sunspot“ Miloš Kostić je rekao da obe elektrane imaju građevinske dozvole i ugovore sa kompanijom „MT-KOMEX“ za izgradnju po principu „ključ u ruke“, da je za obe elektrane kupljena sva oprema i radovi su u toku.

Obe elektrane biće spremne za testiranje u maju, a ukupna godišnja proizvodnja te dve solarne elektrane biće 25.000 megavat-sati. Time „nastavljamo investiciona ulaganja jer smo prošle godine pustili u rad solanu elektranu ‘Delasol’ u Lapovu, snage oko 10 megavata“, rekao je Kostić.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter