Izvor: Novosti
18.10.2023 u 18:31
0

SPOMENIK NAŠEM MIRU I POMIRENJU: Otvoren muzej posvećen Draži Mihailoviću

VIŠE hiljada ljudi iz svih krajeva Srbije, Republike Srpske i rasejanja, prisutvovalo je u Beogradu otvaranju Muzeja Draži Mihailoviću.

Na Zvezdari, u Bregalničkoj 24, gde general živeo sa porodicom, otkriven je njegovog spomenik, rad vajara Dragana Radenovića. Na svečanosti je govorio akademik, pesnik i književnik Matija Bećković, a skupu je prisustvovao i unuk Dragoljuba Mihailovića, Vojislav, koji je sa Igorom Braunovićem, predsednikom Udruženja „Naša Drina“, otkrio spomenik.

U Bregalničkoj ulici, gde je bila njegova kuća, rekao je akademik Matija Bećković, otkrivamo spomenik bezgrobnog generala Mihailovića, vrhovnog komanmdanta bezgrobne Jugoslovenske vojske u otadžini.

Cerska, kajmakčalanska i suvoborska i solunska i albanske golgote i ravnogorska i u svakoj bi bilo mesto spomeniku generala Mihailovića – rekao je Bećković. – Taj spomenik ne treba njemu, već nama, da služi našem miru i pomirenju. Ona koji ga je ubio i ostavio bez groba, sahranjen je pred tuđom kućom na glavnom brdu, glavnoga grada srpskoga naroda i niko ne pita i niko ne pita ko je to dozvolio i po kom zakonu je to učinjeno. Među srpskim velikomučenicima đeneral Mihailović nema premca. Ako se igde obistinila reč da istinske slave nema bez poniženja i stradanja, obistila se u slučaju đenerala Mihailovića.

PREDSTAVILI SMO SRBIJU KAO SLOBODARSKU, USPEŠNU I NEZAVISNU ZEMLJU: VUČIĆ SUMIRAO učešće SRBIJE na FORUMU „POJAS I PUT“!

Bećković je poručio da je najveći i najcrnji od svih ratova -građanski, bratoubilački i samoubilački, rat je sa samim sobom.

– I Bogu hvala, evo, došlo je vreme da Srbi prestanu da se množe deobama – kaže Stana Josipović iz Suvog Polja, kod Bijeljine, koja je, kao majka sa dva sina, branila rod u minulom ratu i Republiku Srpsku. – Krajnje je bilo vreme da Beograd, zaista, hoće i sme da ovako da poštu legendarnom đeneralu.

Na ćošku Bregalničke i ulice Dušana Dugalića bio je postavljen video bim na kojem se emitovao uživo snimak skupa. Organizatori su postavili i pano iza koga se nalazio nekoliko zvučnika sa kojih se čula patriotska muzika.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter