Izvor:
11.06.2019 u 16:59
0

SPORAZUM SA DONALDOM TRAMPOM: U južnom delu Meksika dolazi do raspoređivanja trupa za imigracionu kontrolu!

Meksički zvaničnici potvrdili su danas da počinju sa raspoređivanjem 6.000 pripadnika Nacionalne garde za pojačanu imigracionu kontrolu, što je obaveza preuzeta u sklopu sporazuma sa Sjedinjenim Državama prošle nedelje koji je zaustavio američke pretnje carinama na uvoz iz Meksika.

Predsednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador i ministar za spoljne poslove Marselo Ebrard takođe su izjavili da je tim od pet zvaničnika, koji uključuje i generala vojske i direktora zatvora, formiran da sprovede plan imigracije, prenosi AP

Ebrard je danas potvrdio da će general Visente Antonio Hernandez Sančez započeti obilazak južne granice kako bi ubrzao raspoređivanje trupa u tom području.

Drugo dodatno raspoređivanje meksičke Nacionalne garde planirano je na granici sa SAD koja bi obezbeđivala migrante koji su vraćeni u Meksiko dok se njihovi zahtevi za azil obrađuju na američkim sudovima, navodi agencija.

Američki predsednik Donald Tramp danas je sporazum s Meksikom komentarisao tako što je rekao da deo dogovora o migrantima s toj zemljom tek treba da bude u potpunosti objavljen i to nakon što su meksički zvaničnici otkrili nove detalje sporazuma.

– Najveći deo dogovora sa Meksikom još nije objavljen – poručio je Tramp na Tviteru bez iznošenja dodatnih detalja, preneo je Rojters.

Upitana o tome koje su to druge strane sporazuma o kojima javnost još nije upoznata, portparol Bele kuće Sara Sanders odbila je da komentariše, rekavši da ne želi da bude ispred Trampa ili meksičkog predsednika Obradora u davanju bilo kakvih saopštenja.

U zajedničkoj deklaraciji SAD i Meksika koja je nedavno objavljena navodi se da je Meksiko pristao da primi više migranata koji traže azil u SAD, dok azilanti budu čekali odluku američkih vlasti o njihovim slučajevima.

U deklaraciji se navodi i da je Meksiko pristao na povećanje broja pripadnika bezbednosnih snaga koji bi obuzdali ilegalnu imigraciju, uključujući slanje Nacionalne garde na južnu granicu i obračunavanje s organizacijama koje se bave krijumčarenjem ljudi.

Izvor:Tanjug
Foto: Twitter/mexicantimes

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter