Izvor:
14.06.2018 u 15:50
0

SREĐIVANJE SVETINJE: Kompletna obnova Hilandara 2021. godine!

Komisija za Hilandar sastala se danas u tom manastiru na Svetoj Gori i ocenila da se radovi na obnovi odvijaju predvidjenim tempom i da je do sada obnovljeno 70 odsto objekata koji su izgoreli u požaru, a ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević rekao je da se može očekivati da kompletna obnova bude završena 2021. godine.

– Prema sadašnjoj dinamici radova, sa realnim optimizmom možemo da kažemo da će kompletna obnova objekata postradalih u velikom požaru biti prema planu gotova do kraja 2021. godine – rekao je Vukosavljević, a navodi se u saopštenju Ministarstva.

On je rekao da obnova Hilandara predstavlja jedan od prioriteta Ministarstva u oblasti zaštite kulturnog nasledja i da je ove godine izdvojeno 80 milina dinara za obnovu.

Na sednici Komisije ocenjeno je da sadašnji objekat riznice onemogućava adekvatno čuvanje predmeta i u saradnji sa manastirskom upravom biće razmatreni predlozi za prostor za izmeštanje riznice.

Komisija je prihvatila i sugestije stručnjaka o potrebi konzervatorskih radova i na objektima koji nisu bili neposredno ugroženi u požaru, kao što je Crkva svetog Vasilija na moru.

Po okončanju administrativne procedure, otpočeće i predvidjeni radovi na trpezariji manastira, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Izvor: Kurir.rs
Foto: Facebook/veselkodjukic

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter