Izvor: Kurir.rs
13.02.2024 u 19:14
0

ŠTA JE ROTAVIRUS OD KOG JE PREMINULA BEBA IZ NOVOG SADA? Pedijatar sve objasnio

Javnost u Srbiji potresla je ispovest Dejan iz Novog Sada, oca koji je u novembru 2023. godine ostao bez 14-mesečnog sina Vanje, koji je preminuo od rotavirusa!

KO NIJE VAKCINISAN NE MOŽE U VRTIĆ: Odbijaju da izdaju roditeljima potvrdu posle bolesti, proveravaju se vakcinalni kartoni

Pored brojnih zaraza i virusa, mališani u Srbiji u opasnosti su i od rotavirusa, koji može biti posebno opasan za bebe.

Pedijatar dr Saša Milićević u razgovoru objašnjava da rotavirus može dovesti do smrtnog ishoda, kao i da je važno da roditelji na vreme odvedu dete lekaru.

– Rotavirusi su trenutno aktuelni, ima ih dosta, izazivaju zapaljenje sluznice tankog creva. Osnovni simptom je dijareja, uz to često i bolovi u stomaku, povraćanje, malaksalost, slab apetit i vrlo često tenperatura, ali ne mora uvek da bude temperatura – navodi dr Milićević.

Napominje da je naročito opasan za malu decu, jer su ona podložnija dehidraciji.

– Kod male dece veliki deo tela čini voda, kad gube vodu kod beba je to mnogo opasnije, nego kod odraslih. Često mala deca moraju zbog toga da primaju infuziju i tečnosti koja je bogata elektrolitima. Kod odraslih nekad je takođe potrebno da se da infuzija. Ukoliko je dijareja uporna i učestalo povraćanje moraju se unositi lektroliti, a ne samo voda i čaj – napominje naš sagovornik.

Dr Milićević ističe da je rotavirus dosta zarazan kao i da se prenosi kapljičnim putem i rukama koje su kontaminirane.

– Obično lečenje traje od tri do sedam dana i u najvećem broju organizam sam savlada virus, ali nažalost može da dođe do smrtnog ishoda, ako je dete osetljivo ili ako je bilo u nekoj trenutnoj imunološkoj slabosti. Ukoliko dete puno povraća i ima puno tečnih stolica, ako mu je suva koža, ako je bledo, ako su mu upale okice, roditelji se moraju obratiti lekaru – napominje on.

 

 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter