Izvor: Alo.rs
13.02.2024 u 19:26
0

DANAS SLAVIMO SVETOG TRIFUNA: Morate izgovoriti ovu molitvu

Srpska pravoslavna crkva 14. februara slavi Svetog Trifuna, velikomučenika koji je nastradao za hrišćansku veru.

SUTRA OBAVEZNO URADITE OVO: Slavimo važan praznik

Prema hrišćanskom učenju, bračna ljubav je blagoslovena od Boga, a bračni zavet neraskidiv, o čemu svojim delima najbolje svedoče Hristovi velikomučenici, među kojima je i Sveti Trifun.

Još od detinjstva na njemu je bila velika blagodat Božja, te je mogao isceljivati bolesti na ljudima i na stoci, i izgoniti zle duhove.

Verovanja

Svetog Trifuna slave mnogobrojni esnafi, vinogradari, mehandžije, na ovaj dan vinogradari izlaze u vinograd da orežu barem jedan čokot vinove loze i poliju ga vinom. Veruje se da će grožđe tako dobro roditi.

Ako na svetog Trifuna pada kiša, veruje se da će uspešno roditi šljiva i da će biti dobra godina.

Jedno od verovanja u narodu je da sa ovim danom stiže proleće, da se budi priroda i najuzvišenije osećanje kod ljudi, ljubav.

U nekim selima Šumadije slavi se kao zavetan dan, jer se smatra da on štiti sela od grada i poplave.

Prema verovanju, Sveti Trifun je čuvar bilja i štiti ga od raznih štetočina. Obično se njemu mole da sačuva njive i vinograde od skakavaca, gusenica i drugih insekata.

Velikomučenik Trifun poginuo 250. godine u Nikeji, od mača hristobornog rimskog cara Dakija. Sahranjen je skromno, po njegovoj želji, u selu Kampsadi u Frigiji, gde je i rođen.

Molitva svetom Trifunu

Mnogo je svedočanstava o tome kako su veliki i mali problemi na čudesan način rešavani za razne ljude. Iskrena molitva Svetom Trifunu svima pomaže. Neki su našli novo mesto, spasili porodicu od prosjačenja, drugi su se rešili neprijatelja u službi. Trifun za života nije mogao proći pored ojađenih, a sada pomaže s neba. Samo mu se ne obraćajte za ispunjenje zle, sebične želje. Ništa neće raditi.  Setite se poniznosti i dobrote velikog mučenika. Sa takvim osećanjima treba mu se obratiti. Kada shvatite da se ispit daje prema vašoj snazi, onda samo idite u hram. I ne zaboravite na veru. Mora doći iz dubine srca.

„O sveti mučeniče Hristov Trifune, koji pružaš hitnu pomoć svima koji ti pribegnu! Čuj roba (ime) kako ti se moli! Sada i svaki čas, molite se za nas, koji poštujemo vašu uspomenu, nedostojni grešnici, kod Prestola Gospodnjeg. Ti si, svetitelju Gospodnji, zablistao velikim čudesima, isceljujući sve koji su ti se s verom obraćali. Zalagali ste se za sve koji su bili u tuzi. Obraćao si se Gospodu sa molitvama da se zauzme za svakoga ko spomene tvoje ime, u svim nevoljama i tugama. Izbaviti se od svakog ljudskog zla. I kao što si kćer kraljevu u Rimu-gradu izlečio od đavola koji ju je mučio, tako i mene zaštiti od zle klevete, nesreće, bolesti, zloga, smicalica neprijateljskih. Molite Gospoda za mene. Budi pomoćnik u mojim poslovima. Oteraj zle i zle duhove od mene. Zamolite Gospoda za radost za mene, slaveći Oca i Sina i Svetoga Duha. Amen!“

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter