Izvor: alo
17.03.2024 u 09:36
0

SUTRA POČINJE USKRŠNJI POST: Jednu grešku svi ponavljaju

Veliki post je najvažniji posni period u toku godine. Njegov osnovni zadatak jeste da nas telesno i duhovno pripremi za praznik Vaskrsenja Hristovog.

Vino i ulje dozvoljeni su samo subotom i nedeljom, ali i na dan Sv. Četrdesetorice mučenika, dok se riba može koristiti samo na Blagovesti i Cveti.

Svim ostalim danima posti se na vodi, a pogotovo sredom i petkom. Prva tri dana prve nedelje Velikog posta od starine se poste posebno strogo

To isto važi za poslednju nedelju posta koju postimo na vodi, osim Veliki četvrtak na koji razrešavamo na ulje i vino.

Na Veliki petak se uzrdržavamo od jela i pića sve do iznošenja plaštanice, dakle do tri sata popodne, posle čega se uzima lagan obrok na vodi.

Episkop Fotije o postu i molitvi

– Tokom cele godine postimo sredom jer je toga dana Juda izdao Hrista, da ga mi svojim životom ne bismo izdali, postimo i petkom kada je Gospod na krstu bio razapet, da ga mi svojim životom ne bismo razapeli, ni Gospoda, ni bližnje svoje.

To je jedino ispravno i pravoslavno shvatanje posta.

Takav post nas upodobljava Bogu i zajedno sa molitvom čini da progonimo demonske sile, najpre od sebe, a potom i od drugih ljudi.

Pravoslavni Vaskrs ove godine pada u nedelju, 5. maja, a post traje od 18. marta do 4. maja.

 

KO SU SRBI I KO JE KONSTANTIN BODIN: Postoji li srpska istorija pre Nemanjića?

 

U pravoslavnom hrišćanstvu, praktikuje se nekoliko važnih postova tokom godine kao deo duhovne discipline i pripreme, gde se odričemo određenih stvari, posvećujemo molitvi i usmeravamo svoj fokus ka duhovnom rastu.

Vaskrs ili Pravoslavni Uskrs i Nedelja uskrsnuća se odnose na isti praznik i koriste se kao sinonimi.

Ovaj praznik ima veliki verski značaj za pravoslavne vernike širom sveta i obeležava pobedu života nad smrću.

Na Vaskrs, vernici se međusobno pozdravljaju sa rečenicama „Hristos voskrese!“ (Hristos je vaskrsao!) i „Vaistinu voskrese!“ (V

Vaskrs se računa na osnovu određenih kalendarskih pravila i tradicija koje se razlikuju u zavisnosti od verske denominacije.

U pravoslavnim crkvama, Vaskrs se računa prema julijanskom kalendaru.

Veliki petak je dan koji prethodi Vaskrsu i ima poseban verski značaj u hrišćanstvu, uključujući pravoslavnu crkvu. Ovaj dan se posvećuje sećanju na raspeće i smrt Isusa Hrista na krstu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter