Izvor: kosovo online/BSC Happy
27.01.2024 u 12:35
0

U Hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Leposaviću obeležena školska slava Sveti Sava VIDEO

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Svetog Savu, jednog od najznačajnije ličnosti srpske istorije, a koji je obeležen i u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Leposaviću.

Svetu Liturgiju uz sasluženje ovdašnjeg sveštenstva služio je i sveštenik, protojerej-stavrofor Radivoj Panić, koji je trenutno na službi u Hramu Svetog Save u Beogradu, a koji je nekada službovao u Prištini, tačnije Kosovu Polju.

Protojerej-stavrofor Radivoj Panić prisetio se vremena, kada je počela prava misija srpskog prosvetitelja Save.

„Slovenski narodi su hrišćanstva primili blagodareći velikoj misiji slovenske braće Ćirila i Metodija i njihovih učenika. To je bilo od vremena devetog veka. Naravno hrišćanstvo smo primili i ranije, ali neki oblik uređenosti i sređšnosti naroda i država počeli smo od njihovih vremena. Ono što je srpski narod dobio kao jednu tačku od koje je krenuo je krenuo dalje, ne zaboravimo da smo imali više srpskih država, Rašku, Duklju i druge zemlje koje su se prostirale na ovim prostorima od Svetog Save i njegovog oca Stefana Nemanje, Simeona Mirotočivog, mi smo dobili jednu tačku od koje smo krenuli u jedan oblik organizovanosti. To je bilo od dvanaestog veka i od tada počinje neko vreme  koje zaista blagodarimo svima onima koji su to učinili da objedine crkvu i državu, a pre svega Svetom ocu našem Savi“, istakao je Panić.

To vreme je značajno i važno, jer je tada kako ističe Panić, nastupio jedan sistem uređenosti i vrednosti.

„Kada je u pitanju i crkva i država, ali naravno i prosveta od koje smo mi zaista dobili mnogo toga. Jedan posvećen čovek može jedino da razume smisao života i cilj života, a upravo je to uveo Sveti Sava, otkrio nam je svu lepotu smisla večnog i nebeskog i ono što je Bog ustanovio u svoje vreme, odnosno od Hristovog vremena, dalje njegovi sveti učenici, to je Sveti Sava uneo, proneo i utvrdio i u našem narodu“, rekao je Panić.

Nakon služenja Svete Liturgije, pričešća i rezanja slavskog kolača, velikom broju dece koji su strpljivo čekali podedeljeni su paketići koje je obezbedila organizacija „Naši Srbi“ iz Čikaga.

Mira Gušić predstavnica i jedna od članica čikaškog odbora po prvi put je u Leposaviću, ona ističe da se organizacija trudi, da bude što prisutnija na ovim prostorima.

„Glavno sedište organizacije „Naši Srbi“ je u Čikagu i to je jedino sedište van Srbije. Mi imamo predstavništvo ovde u Beogradu, a u Francuskoj trideset i jedno. Mi smo ispred organizacije danas došli da podelimo paketiće za svu decu opštine Leposavić. Radujemo se da smo ovde po prvi put, a inače na teritoriji Kosova i Metohije prisutni smo bar, dva puta godišnje, ako ne i više, trudimo se koliko možemo „, kazala je Gušić.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter