Izvor: BSC happy
22.12.2023 u 10:07
0

„TVRD SAM NA SUZAMA, ALI TAD SAM ZAPLAKAO“: Užički profesor za BSC HAPPY o emotivnom ispraćaju u penziju

- U ponedeljak sam poslednja dva časa mog poslednjeg radnog dana imao sa mojim odeljenjem. Planirao sam da se malo družimo… Ulazimo u učionicu, tamo mrak. I odjednom konfete i počinju trubači da sviraju. Ja u šoku, ali to nije sve. Izvode me napolje a tamo cela smena i vatromet – počinje priču za BSC Happy portal profesor Radenko Marković iz Ekonomske škole u Užicu, kojem su đaci priredili odlazak u penziju i proslavu rođendana za pamćenje.

Učenici III fa odeljenja (finansijski administratori) Ekonomske škole ispratili su svog razrednog Radenka Markovića u penziju i ujedno proslavili njegov rođendan na način kojem se slavljenik nije nadao. Kako kaže, bio je to najbolji završetak karijere duge 37 godina.

Privatna arhiva

– Znao sam da ćemo malo proslaviti, družiti se, ali ovo nikako nisam očekivao. Doneli su i tortu sa znakom pitanja umesto broja, to mi je baš bilo simpatično… Lepšu nagradu, iskazano poštovanje i ljubav za rad i trud nisam mogao da dobijem. Šta da vam kažem, tvrd sam na suzama, a zaplakao sam – iskren je profesor, očigledno obožavan među decom. I svestan je toga.

-Vole me i oni kojima nikad nisam predavao, javljaju mi se, znaju me…Čime sam to zaslužio? Uvek sam se normalno ponašao prema đacima. Nikad nisam glumio autoritet već gledao kako da im izađem u susret i naučim ih. Da im pomognem ako imaju neki problem – otkriva “tajnu” profesor pa dodaje da je “samo radio svoj posao, ništa specijalno!”

-Ja obožavam svoj posao, smatram ga božjim darom. A sam sebi sam dao zadatak još na početku – da učenici na moj čas dolaze sa osmehom, a ne sa grčom. Da se prijatno osećaju, da nam bude prijatno na času, ne suprotno od toga, jer samo tako mogu da ih naučim. I šalio sam se sa njima, da ih opustim, da nam bude lepo… A deca sve to osećaju. I cene – priča profesor Radenko.

Privatna arhiva

Da ne bude zabune, nastavlja on, znala se granica koju nije dozvoljavao da se prelazi. I oni su sve to znali i poštovali.

Radenko je inače profesor Računovodstva, nimalo lakog predmeta tako da kečevi nisu bili izuzetak. Davao ih je, da ne mislite da su ga voleli zato što je kod njega bilo laganica za ocene. A nikad nije išao nikakav disciplinski postupak, uvek nalazio način da reši problem sa učenicima. Ukratko – umeo je sa njima!

-Dam jedinicu, ali i objasnim zašto, pa dam priliku da nauče i poprave ocenu, a tu sam da pomognem. Uvek sam tako radio kad se pojavi neki problem, to je možda i najbitnije. Uvek pričam s njima… I priznam ako sam pogrešio, a to oni takođe veoma cene – kaže naš sagovornik.

Za kraj nam je otkrio još jednu tajnu, možemo slobodno reći – životnu: „Zaboravljam ružne stvari, hoću da pamtim samo lepe. Zato sam uvek nasmejan i pozitivan. I dobijam isto za uzvrat“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter