Izvor: Novosti.rs
13.09.2023 u 08:46
0

VMA SE „VRAĆA KUĆI“: Ministarka zdravlja na potpisivanju ugovora o transplantaciji

Ministarka zdra­vlja Danica Gru­jičić i načelnik VMA Miroslav Vukosa­vljević potpisali su danas, u prisustvu ministra od­brane Miloša Vučevića, Ugovor o sprovođenju i finansiranju poslova od opšteg interesa iz pro­jekta "Uspostavljanje naci­onalnog programa za pre­sađivanje ljudskih organa u Republici Srbiji".

– Nema važnije stvari od zdravlja svih naših građana. Tako da ne pra­vimo nešto što dobija dimenzije koje ne treba da ima. Ovo su normalne stvari, kamo sreće da su i ranije postojale. Kamo sreće da su i ranije neki ljudi bili odgovorni i da nisu prekidali neke pri­rodne procese, i pravne, i tehničke, i suštinske procese za korist građana naše države. Ponosan sam na sve vas na Vojnomedi­cinskoj akademiji – rekao je Vučević.

On je naglasio da ugled ove ustanove nije ni u opremi, ni u zgradi, nego u ljudima.

– Ovo je velika podrška Ministarstva zdravlja, pre svega vama koji ste u Centru za transplantaci­ju, da će vaš dodatni rad ili po­seban rad, ne razdvajajući vas od bilo koga drugog, ali razumejući koliko je to složeno i kompliko­vano, biti uvažen, ispra­ćen, nagrađen, i svakako vrednovan na pravi na­čin. A vi nastavite kao što ste samo ove godine radili, ako se ne va­ram 20 najsloženijih transplantacija ste obavili. To je na ponos, ne samo Vojno­medicinske akademije i Ministarstva odbrane, nego cele države Srbije – rekao je ministar.

DANICA GRUJIČIĆ ZAGRMELA: Cela Evropa će tek osetiti posledice zbivanja u Ukrajini

Ministar je podsetio da je bio u prilici da obiđe pacijente kojima je život produžen uz znanje i ve­štinu lekara i zaposle­nih na VMA, ali i onima koji su donirali svoje organe i time pomogli da neko drugi nastavi život.

– Dugo godina je posto­jala jedna disonantna situacija u kojoj je Voj­nomedicinska akademija i pored svog ulaganja i u kadrove, i u opremu bila izvan zdravstvenog si­stema. Ovo je sada uvod u vraćanje Vojnomedicinske akademije u zdravstveni sistem. Kako će se to dalje odvijati dogovorićemo se zajedno i Ministarstvo odbrane mora zadržati određenu vrstu kontrole, ali ono što je važno Mi­nistarstvo zdravlja vas prepoznaje apsolutno kao deo svog sistema – rekla je ministarka.

Mogu da računaju na pomoć

DANICA Grujičić je naglasila da će Ministarstvo zdravlja biti na ras­polaganju za bilo koju pomoć poput opreme, konsultacija i edukacija u inostranstvu.

– Veoma mi je drago, jer znam koliki ugled u narodu, a i među kolegama uživa Vojnomedicinska akademija. Dobro došli nazad kući – istakla je ministarka zdravlja.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter