Izvor: BSC HAPPY
12.08.2023 u 07:42
0

ZAŠTITNICA ŽENA I SIROMAŠNIH: Danas slavimo Svetu mati Angelinu

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetu prepodobnu Angelinu, poznatiju u narodu kao Svetu mati Angelinu.

Za Srbe je ona simbol vernosti porodici kao i duhovne snage koja uspeva da pobedi bedu i zlobu.

Njeno svetovno ime bilo je Angelina Branković. Bila je kći Đorđa Arijanita Komnina, albanskog gospodara Konjuha u oblasti Škumbe i supruga Stefana Brankovića, sina srpskog despota Đurađa Brankovića.

Ostala je upamćena kao izuzetno obrazovana žena koja od detinjstva nije „ispuštala knjigu iz ruke“. Takođe se pripoveda da je bila izuzetno mudra i lepa.

Nakon udaje za slepog sina Đurđa Brankovića kratko vreme su živeli u Albaniji, da bi ostatak života proveli u siromaštvu u Italiji.

Život nije bio nežan prema njoj. Nadživela je supruga, oba sina i ćerku Maru. Celog života proganjala ju je srpska vlastela, dok je mošti svog supruga tri puta morala da premešta i prenosi.

Uprkos siromaštvu i teškom životu bila je i ktitorka manastira, a nakon zamonašenje život je provodila u molitvama, tišini kao i bdijući nad moštima supruga i sinova.

TAJNA GOSPOJINSKOG POSTA: SVEŠTENIK OTKRIVA šta znači STROGOĆA u ISHRANI

Preminula je 1520. godine i sahranjena je prvo u svom manastiru Sretenju, a potom su njene mošti prenete u manastir Krušedol. Turci su 1716. zapalili manastir Krušedol zajedno sa moštima svih Brankovića.

Nakon njene smrti, narod je nije zaboravio. Kult Prepodobne mati Angeline među Srbima se javlja već tokom 16. veka.

Zato što je i sama veći deo života provela u siromaštvu i teškom životu, danas se smatra zaštitnicom siromašnih i potlačenih.

Zato bi na današnji dan oni koji su siromašni ili ugroženi trebalo da u molitvi spomenu Prepodobnu mati Angelinu kako bi njena pomoć doprinela dovođenju reda u život.

U narodnom predanju se veruje da je Mati Angelina posebno naklonjena u zaštiti žena koje imaju život sličan njenom – prepun stradanja, žrtava, patnje, ali koje, uprkos svemu, ne odustaju da čine sve da njihovim porodicama bude bolje.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter