Izvor: Telegraf
04.04.2022 u 08:52
0

Evo koja imena za decu su najpopularnija u Srbiji i regionu!

Podaci Republičkog zavoda za statistiku svedoče da su imena hrišćanskih svetaca, krsnih slava i apostola upravo ona imena koje roditelji u Srbiji najčešće daju sinovima.

Ako je suditi prema najčešćim dečjim imenima koja se trenutno upisuju u matične knjige rođenih u zemljama bivše Jugoslavije, mali doprinos međunacionalnom pomirenju mogao bi da učini baš neki Luka, s obzirom na to da je ovo trenutno najpopularnije muško ime u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Najpopularnije žensko ime na svetu – Sofija, ujedno je i ime koje roditelji u Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj najčešće daju novorođenim devojčicama, a ovo ime grčkog porekla, koje nosi značenje „mudrost“, nalazi se i među deset najčešćih imena koje daju roditelji u Sloveniji, piše Politika.

Podaci Republičkog zavoda za statistiku svedoče da su imena hrišćanskih svetaca, krsnih slava i apostola upravo ona imena koje roditelji u Srbiji najčešće daju sinovima, pa se na listi najpopularnijih imena nalaze i Luka, Lazar, Vasilije, Stefan, Aleksa, Bogdan, Vuk, Filip, Mihajlo i Vukašin.

Najveći broj devojčica koje se iznose iz porodilišta nose imena Dunja, Mila, Teodora, Sara, Milica, Una, Tara, Nađa i Nikolina, a jedini izuzetak od ovog pravila su imena koja daju roditelji u Raškoj oblasti. Na listi najpopularnijih ženskih imena nalaze se Merjem, Sara, Hana, Sofija, Dunja, Asija, Mina, Nađa, Ema i Ajša, dok se dečaci najčešće nazivaju Mehmed, Bogdan, Ahmed, Vukan, Laza, Hamza, Stefan, Jusuf, Omer i Aleksa.

Najpopularnija ženska imena u Hrvatskoj su Mia, Lucija, Sara, Ema, Nika, Marta, Rita, Mila, Petra i Ana, dok listu najčešćih muških imena predvode Luka, David, Jakov, Ivan, Petar, Roko, Matej, Noa, Filip i Mateo. Podaci Republičkog zavoda za statistiku Slovenije svedoče da je Luka najpopularnije ime za dečake i u ovoj bivšoj jugoslovenskoj republici, a Sofija spada među prvih deset najčešće davanih imena za devojčice. Na top-listi najpopularnijih muških imena u Sloveniji nalaze se Filip, Mark, Nik, Jakob, Tim, Liam, Jan i Lovro, dok se devojčicama u matičnu knjigu rođenih najčešće upisuju imena Zala, Mia, Hana, Julija, Eva, Ela, Lana i Nika.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore, Luka je najpopularnije ime za dečake, dok je Sofija ime koje se najčešće daruje novorođenim devojčicama. Na drugom mestu liste najčešće biranih imena za dečake je Lazar, a iza njega slede Vuk, Bogdan, Vasilije, Petar, Jakov, Viktor, Andrej i Jovan. Najpopularnija imena za devojčice su Dunja, Bogdana, Teodora, Sara, Maša, Mila, Ksenija, Tara i Anastasija.

Imena Ahmed i Sara nosi najviše beba rođenih u Federaciji BiH, a podaci Federalnog zavoda za statistiku govore da su najpopularnija imena za devojčice Marjem, Amina, Asja, Ema, Esma, Hana, Lejla, Lamija i Ajla. Dečaci najčešće nose imena Davud, Amar, Hamza, Daris, Adin, Eman, Harun, Ali i Džan. Luka i Sofija su imena koja su najčešće upisana u matične knjige rođenih u Republici Srpskoj, a na top-listi najpopularnijih imena za dečake nalaze se i Lazar, Stefan, Vasilije, Nikola, Pavle, Aleksej, Mihajlo, Jovan i Andrej. Devojčicama se najčešće daju imena Milica, Marija, Ana, Dunja, Katarina, Teodora, Una, Sara i Nađa.

Najpopularnija imena koja roditelji u srpskim opštinama na Kosovu daju svojim naslednicima su Bogdan, Vasilije, Aleksandar i Petar, odnosno Mila, Sofija, Dunja i Anastasija. U opštinama s većinskim albanskim stanovništvom devojčicama se najčešće daju imena Alea, Erina, Merita, Hava, Elma i Inara, dok se dečaci najčešće zovu Diar, Ajan, Noar, Unik, Amir i Albin.

Pogled u publikaciju Republičkog zavoda za statistiku „Najčešća imena i prezimena u Srbiji“ otkriva da su Dragan i Milica imena koja u srpskom rodoslovu imaju status večnosti. Do 1940. godine najpopularnije muško ime u Srbiji bilo je Milan, a žensko Radmila.

Za vreme Drugog svetskog rata i posle njega najveći broj dečaka dobio je ime Slobodan, a devojčica Radmila. Inače, Slobodan i Petar su imena koja su najčešće davana nakon Drugog svetskog rata, kada su se roditelji preko imena naslednika veoma jasno opredeljivali za monarhiju ili socijalizam. To su bila dva najpopularnija muška imena sve do polovine šezdesetih, kada su se izdvojila imena Dragan i Zoran.

Pedesetih i šezdesetih godina Dragan, Ljiljana i Snežana postaju najpopularnija imena u Srbiji. Sedamdesetih i osamdesetih na tronu popularnosti caruju Dejan i Jelena, da bi od 1991. do 2011. godine primat preuzeli Nikola i Milica. Iako su devedesete godine donele raspad zemlje, samo je muško ime Jug „preživelo“ modu davanja imena po stranama sveta.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter