Izvor: happy
09.02.2024 u 12:54
0

MITIĆ: Sednica SB UN imaće pozitivne rezultate za Beograd i za Srbe na Kosovu

Istakao je da je ton bio takav da je fokus prebačn na to da "ovo nije nešto što je trebalo tako da se uradi, ali da je Priština imala pravo da donese takvu odluku"

Naučni saradnik u Institutu za međunarodnu politiku i privredu Aleksandar Mitić ocenio je da će sinoćna sednica SB UN svakako imati pozitivne rezultate i za Beograd i za Srbe na Kosovu.

„Ova sednica je pokazala da postoji jasna podela u SB između onih koji podržavaju Republiku Srbiju i njen teritorijalni integritet, Rezoluciju 1244, to je nešto što smo i očekivali . S druge strane primetili smo i da i tu postoje neke nijanse među onim priznavačima pre svega. Čuinjenica je da smo imali oštru kritiku Francuske, rekao bih da smo imale umeren nastup SAD koje jesu kritikovale Prištinu i ako su naglasile da UN i SB ne bi trebalo d abude mesto gde se raspravlja o KiM , to je njihov stav koji se neće pormeniti, a opet SAD su bile blaže od Velike Britanije koja mi se čioni da je bila najoštrija, odnosno da koja je u neku ruku najmanje kritikovala Prištinu. Upravo kao da su oni bili ti koji su stajali iza te podrške Kurtiju da sprovede takvu jednu odluku. Njima kao i nekim drugim državama, poput Švajcarske, glavni problem je bio komunikacija, dakle što to nije dovoljno iskomuiniciramo prema Srbima na Kosovu“, rekao je Mitić za Kosovo onlajn.

Istakao je da je ton bio takav da je fokus prebačn na to da „ovo nije nešto što je trebalo tako da se uradi, ali da je Priština imala pravo da donese takvu odluku“.

„To je stav koji zastupaju priznavači i postoji jedna opasnost za Beograd i kosvske Srbe ,a to je da mi ulazimo u pareiod u kome ćemo pregovarati i u kome će Kurti komunicirati kao što je rekao da će se na srpskom obraćati građanima srpske nacionalnosti na KiM i govoriri im kako neće biti ništa strašno ako se ukine mogućnost da koriste dinar. Imamo priču koja je dugoročno i stratški pobeda Kvinte i Prištine u smislu da su oni uspeli da ovuo dignu na jedan nivo u kome ćemo mi morati da pregovaramo u jednom periodu o nečemu šro je bio njihov jednostrani korak. S druge strane mislim da je ovo bila jedna važna taktička, a može da bude i strateška pobeda Beograda. Postoji taj sukob između ta dva strateška cilja – s jedne strane Prištine i Kvinte da se na neki način ova priča o dinaru stavi na agendu, da se o njoj razgovara i da se kroz neki naredni proces ona legitimiše kroz neku vrstu pregovora“, kaže Mitić.

S druge strane, kako ističe, postoji potencijal za pobedu Beograda i Srba u smislu da se na ovaj način položaj i ugroženost Srba, etničko čišćenje stvalja na videlo celokupne svestke javnosti.

„Zanimljivo je da je veliki deo članica SB govorio o tome, neke države poput Mozambika su koristile jasan termin „zločin“ protiv Srba. Jasno je bilo da postoji ozbiljna argumentacija koju je koristila Ruska federacija sa puno detalja ,sa preciznim i oštrim formulacijama, kritikama, čak i onim koje Beograd ne sme da uputi ponekada doiplomatski prema zapadnim zemljama, što je po mom mišljenju vrlo korisno. Kina je bila nešto kraća, ali vrlo precizna po pitanju suštine jučerašnjeg pitanja, a i sam status Kosova i Metohije“, naglašava.

Ukoliko sve sagledamo, kako kaže, s obzirom na sastav SB gde imamo 10 priznavača, pet nepriznavača, mišljenja je da je jučerašnja sednica pokzala ozbiljno razumevanje za problme sa kojima se suočavaju Srbi na Kosovu.

„Ipak, bi trebalo da budemo obazrivi prema toj taktici koju sprovode i Kurti i zemlje Kvinte, a to je da nam malo, po malo nameću esklalativnim potezima nove teme kojima se mi bavimo i samim tim svaki put sve više ulazimo u legitimizaciju i legalizaciju onoga što on naziva teritorijalni integritet Kosova“, upozorava Mitić. .

Dodaje da je bilo nemoguće očekivati bilo kakvu rezoluciju ili bilo kakav konkretan zaključak sa sinoć održane sednice.

„Mislim da to nije realno. Ono što je izvesno čuli smo čvrst i jasan stav Ruske federacije, oštar stav Alžira koji je precizno govorio o konkretnim problemima, što je možda malo iznenadilo. Rekao bih da je sam tok sednice pokazao da su se priznavači, a pogotovo oni koji podržavaju eksalatorne tenzije, našli u nekoj vrsti defanzive. Priština jeste bila na sednici u defanzivi i sama činjenica da praktično ne postoji ni jedna članica koja je govorila, a koja nije makar zatražila odlaganje odluke govori u prilog tome, ali to ne bi trebalo previše da nas ohrabruje“, kaže.

Ističe da će svakako da ova sednica imati pozitivne rezultate i za Beograd i za Srbe na Kosovu.

“ Pred svetskom javnošću je problem Srba na KiM stavljen na videlo, situacija je postala vidljivija nego do juče i to bi moglo da dovede do nekih pozitivnih pomaka. Pritisak na priznavače i one koji sponzorišu Kurtija i guraju ga u esklatornim potezima će biti veći,da ne mogu tako „ispod žita“ bez reflektora svetske javnosti da učestvuju u onome što oni čine . Oni pokušavaju, a to je taktika koja postoji dugo vremena, da pritiskom na Srbe na KiM stvaranjem nemogućih uslova, da na taj način pritisnu Beograd da prihvati sve one odredbe Francusko-nemačkog plana koje su apsolutno neprihvatljive. Taj plan znači u velikoj meri odricanje Srbije od KiM , što je neprihvatljivo. Biće pozitivnog efekta u smislu pozitivnog odlaganja, možda će se naći neki modus operandi za funkcionisanje platnog prometa u narednom periodu, ali ne mislim da će to dugoročno dovesti do posbeno pozitivnog rešenje o tom pitanju. Vidimo da zapadne zemlje i dalje insistiraju da je to odluka koja je za njih opravdana i legitimna i sasvim sigurno će vršiti pritisak na Beograd da pronađe kompromis“, rekao je.

Osvrćući se na izlaganje srpskog predsednika Aleksandra Vučića i albanskog premijera Aljbina Kurtija, sagovornik Koosva onlajn kaže da su njihove poruke bile upućene i domaćoj i inostranoj javnosti.

„Videli smo poruke Kurtija koje su bile uglavnom fokusirane na dobro poznate priče o tome kako su Albanci bili stalno ugnjetavani, kako je to bio proces dekolonizacije, koje je želeo da uputi pred SB, kao i da su oni velike istorijske žrtve, Miloševića, ruskog malignog uticaja, to je standardna priča kojom on pokušava da utiče na zapadnu javnost, ali ta argumetacija ne dopire. Videli smo koliko su neki od njegovih argumenata plitki i nepovezani , ponekada deluje apsurdno. S druge strane stavovi Srbije su bili prilično koherentni , dobro poređani i mislim da su uspeli da pokažu suštinu -sistemsko ugnjetavanje srpskog naroda koje je dovelo do početka etničkog čišćenja sa potencijalom da se ono intentzivira što zaista može da ima tragične polsedice ne samo za srpski narod nego i za stabilnost regiona“, zaključio je Mitić.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter