Izvor: Alo.rs
11.01.2024 u 21:29
2

AMERIČKA KONGRESMENKA OŠTRO PROTIV SLANJA ORUŽJA PRIŠTINI: Ukazala na kršenje Briselskog sporazuma, pa uputila apel predsedniku SAD

Kongresmenka Klaudija Teni iz američke države Njujork oštro je komentarisala američku odluku da prihvati zahtev Prištine o kupovini protivtenkovskih raketa "Džavelin".

Kogresmenka Klaudija Teni se ovim povodom oglasila ozbiljno oštrim saopštenjem na svom Iks nalogu.

U svom saopštenju, Teni je kritikovala odluku Stejt Departmenta da pošalje rakete „Džavelin“ u Prištinu, smatrajući je opasnom i zapaljivom s obzirom na već postojeće tenzije na Zapadnom Balkanu.

SVEČLJA SA SVOJIM KOLJAČIMA UPAO IZNAD GAZIVODA: TEŠKA PROVOKACIJA OKUPACIONOG REŽIMA u PRIŠTINI FOTO

Teni je istakla da ovakva odluka nagrađuje tzv. Kosovo za nepoštovanje međunarodnih sporazuma, poput Briselskog sporazuma iz 2013. godine., kao i da slanje oružja na Kosovo neće doneti mir i da je diplomatski put bolji za postizanje stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

– Pristanak Stejt Departmenta da pošalje rakete „Džavelin“ na Kosovo je neverovatno zapaljiv, posebno dok su tenzije već pojačane na Zapadnom Balkanu. Ova odluka samo doliva ulje na vatru i čini verovatnijim da izbije sukob. Dalje, ova odluka nagrađuje tzv. Kosovo dok ono nastavlja da ignoriše prethodne međunarodne obaveze, kao što su one dogovorene Briselskim sporazumom iz 2013. godine. Zato sam predstavila PODRŽAVANJE Akta Briselskog sporazuma iz 2013. kako bi se tzv. Kosovo smatralo odgovornim za nepoštovanje međunarodnih sporazuma. Sjedinjene Države ne bi trebalo da nastave da naoružavaju i finansiraju očigledno nepoštovanje međunarodnih normi od strane Kurtijevog režima.

– Znamo da slanje dodatnog oružja na Kosovo neće dovesti do mira. Umesto toga, Srbija i Kosovo su diplomatskim putem postigli napredak u postizanju stabilnog, bezbednog i prosperitetnog regiona Zapadnog Balkana. Zato ću uvesti zajedničku rezoluciju o neodobravanju prema Zakonu o kontroli izvoza oružja kada Kongres bude zvanično obavešten o ovoj prodaji. Pozivam Kongres da ekspeditivno usvoji ovu rezoluciju i takođe pozivam predsednika da promeni kurs – stoji u saopštenju Kongresmenke.

printscreen

Podsetimo, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ambasadora Sjedinjenih Američkih Država Kristofera Hila, koji ga je obavestio o američkoj odluci da prihvati zahtev Prištine o kupovini protivtenkovskih raketa „Džavelin“.

Kako je ambasador Hil naveo, Stejt Department će taj zahtev Prištine uputiti američkom Kongresu, čime počinje zvanična procedura.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

2 thoughts on “AMERIČKA KONGRESMENKA OŠTRO PROTIV SLANJA ORUŽJA PRIŠTINI: Ukazala na kršenje Briselskog sporazuma, pa uputila apel predsedniku SAD”

  1. Nas odgovor treba da bude , da uslovimo neku znacajniju Americku investiciju ishodom glasanja u kongresu. Kao sto je nastavak gradnje auto puta u njihovoj reziji recimo.

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter