Izvor: Informer
30.03.2022 u 10:43
0

BRATOUBILAČKI RAT JE SVE BLIŽI MIRU! Pregovori u Istanbulu imali uspeha!

Ukrajina prihvatila da bude vojno neutralna  i da nikad nema nuklearno oružje, ali traži međunarodne bezbedonosne garancije. Kijev spreman da se obaveže da neće vojno da vrati Krim i Donba. Rusija se neće protiviti ulasku Ukrajine u EU.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Delegacije Moskve i Kijeva juče su u Istanbulu postigle preliminarni dogovor o nacrtima mirovnog sporazuma koji treba da budu uobličeni u zvanični dokument. Prema dogovoru, Ukrajina će odustati od NATO i biće trajno neutralna uz međunarodne bezbednosne garancije, a uz to, neće pokušavati vojno da vrati Krim i Donbas. Rusija se, s druge strane, neće protiviti ulasku Ukrajine u EU, a pristala je i da smanji sadašnji intenzitet vojnih dejstava.

Jučerašnji pregovori u Istanbulu, u palati Dolmabahče, trajali su oko tri sata, nakon čega su obe delegacije napustile Tursku. Šef ruskog pregovaračkog tima Vladimir Medinski izjavio je da su razgovori prvi put bili smisleni i da je Ukrajina izašla s konkretnim predlozima.

– Pregovori su bili konstruktivni. Od Ukrajine smo dobili pisane predloge, u kojima ta zemlja potvrđuje spremnost da bude neutralna, neblokovska i nenuklearna. Osim toga, Ukrajina je spremna da se obaveže da nikad neće proizvoditi niti razmeštati na svojoj teritoriji oružje za masovno uništenje, uključujući hemijsko i bakteriološko. Obećava i da na svojoj teritoriji neće dozvoliti strane vojne baze, niti trupe – rekao je Medinski.

On je dodao da Kijev traži da stalne članice Saveta bezbednosti UN, Nemačka, Kanada, Poljska, Izrael i Turska budu garanti ukrajinske bezbednosti.

– S tim zahtevom Kijeva nismo saglasni u potpunosti, pa će ga predsednik Vladimir Putin dodatno razmotriti. Nakon toga, Kremlj će odgovoriti da li je saglasan da predloge Kijeva usvoji – kazao je Medinski, dodajući da Rusija nema ništa protiv da Ukrajina bude članica EU.

Prema njegovim rečima, Rusija je obećala da će smanjiti intenzitet vojnih operacija u Ukrajini, kao gest dobre volje.

– Značajno će biti smanjena borbena dejstva u Kijevu i Černigovu – rekao je Medinski i istakao da to ne znači primirje.

Kako je naglasio nakon jučerašnjih razgovora, moguće je da se Vladimir Putin i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nađu oči u oči.

– Ipak, potrebno je da prvo pripremimo mirovni sporazum, zatim da ga odobre pregovaračke delegacije, onda i ministri spoljnih poslova na sastanku. Tek onda postoji mogućnost da se šefovi država nađu i potpišu sporazum – objasnio je Medinski.

Prekid vatre obavezan

S druge strane, šef ukrajinske delegacije David Arahami rekao je da njegova zemlja pristaje na neutralan status ako zaživi sistem bezbednosnih garancija, koji Kijev zahteva.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter