Izvor: Kosovo online
27.05.2024 u 10:35
0

MILIĆ: Napad unutar jedne članice EU, predpostavljam da će pooštriti sve mere bezbednosti za sve evropske lidere u Evropi

Programski direktor organizacije "Novi treći put" Dimitrije Milić ocenjuje da pokušaj atentata na slovačkog premijera Roberta Fica može da osnaži neke populističke snage u Evropi u širem smislu, ali da male zemlje poput Slovačke, ipak, ne mogu da utiču na promene u Evropskom parlamentu, kojeg 6. juna očekuju izbori.

Milić kaže da u svetu generalno postoji politička polarizacija koja se reflektuje i u okviru domaćih političkih scena u evropskim državama, ali smatra da napad na slovačkog premijera ima svoje unutrašnje faktore.

“U Slovačkoj je, naravno, to dodatno kontroverzno pitanje zato što je u pitanju napad na premijera koji je u oktobru prethodne godine započeo svoj treći mandat i spada u jednu od kontroverznijih ličnosti u slovačkoj politici. Tako da je to bio neki trend koji ima i svoje slovačke faktore, odnosno dinamiku njihove unutrašnje politike”, kaže naš sagovornik.

PETRONIJEVIĆ: „Šta je cilj ovih laži“?

Što se tiče efekta koji bi ovaj napad mogao da ima na izbore za Evropski parlament, objašnjava da je uticaj Slovačke veoma ograničen, pa je to više pitanje političke atmosfere.

“U Evropskom parlamentu ima 705 poslanika. Slovačka će na novim izborima davati samo 15, tako da, to su marginalne razlike što se samog rezultata tiče. Više je to pitanje političke atmosfere i da li će zapravo građani iz empatije više prići njegovoj partiji. Međutim, i tu bi trebalo uzeti u obzir da u Slovačkoj postoji jedna politička podela gde značajan deo građana jednostavno nikada ne bi glasao za Ficovu partiju koju smatraju za populističku, kao što i značajan deo biračkog tela Fica nikada ne bi glasao za liberalne partije koje su mnogo jače u urbanim centrima Slovačke”, rekao je Milić.

Navodi da poslednje ankete pokazuju da će desne snage imati određeni rast, ali objašnjava da će on i dalje biti limitiran.

„Da bi se ostvarila veća promena u EP bitno je da desničarske snage značajno ojačaju u najvećim državama, u najmnogoljudnijim državama, jer one daju najveći broj poslanika. I tada će to najviše da se vidi u rezultatima. Recimo, kada bi Alternativa za Nemačku imala 30 odsto, to bi bilo mnogo značajnije nego da u velikom broju malih država desnica ojača“, kaže programski direktor „Novog trećeg puta“

Ocenjuje da napad na Fica može da da vetar u leđa nekim populističkim snagama u širem smislu, ali napominje da je Fico lider koji originalno ne dolazi iz desnog političkog spektra.

“On je originalno iz levog političkog spektra, iz zone reformisanih komunista koji su postali socijaldemokrate. Međutim, on je kroz vreme promenio svoju retoriku, pa je po nekim pitanjima otišao udesno. Tako da je on vrlo specifičan politički lider i, kada je napad na njega u pitanju, teško je kategorizovati da li je to napad na neku desnu ili levu politiku, ali svakako jeste na neku antisistemsku politiku ili do neke tačke evroskeptičnu, iako on čak nije ni do kraja evroskeptik kao što su Marin Le Pen ili Alternativa za Nemačku. Tako da je to teško kategorizovati, iz tog razloga postoji hiljade interpretacije zašto se napad zapravo desio”, navodi naš sagovornik.

Smatra da će napad na Fica više imati efekta u bezbednosnom smislu, u smislu pojačane bezbednosti svih lidera što će se, kako predpostavlja, desiti ne samo u našem regionu, već na nivou celog evropskog kontinenta.

“Napad unutar jedne članice EU, napad unutar jedne članice Natoa koja je percipirana kao stabilna država, napad na njenog premijera i to na ovaj način, oružani napad,MILIČĆ, jer nije Slovačka jedina država u kojoj postoji polarizacija unutar društva, a i nije jedina država u kojoj postoje određeni ljudi koji imaju svoje fanatične vizije da će oni neke probleme rešiti sami. Tako da verujem da će se mere bezbednosti u budućnosti, što se tiče svih političkih lidera u Evropi, značajno povećavati jer postoji jedna veća skepsa u odnosu na taj vid poverenja izlaganja liderima građanstvu”, kaže Milić.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter