Izvor: HAPPBSC
20.04.2024 u 18:28
0

BRNABIĆ NAJAVILA SEDNICU ZA PONEDELJAK: Šta tačno piše u Predlogu izmena Zakona o lokalnim izborima koji su podržala 184 poslanika

Predsednica Skupštine Ana Brnabić rekla da je predlog Izmena i dopuna Zakona o lokalnim izborima upućen u skupštinu i da je zakazala sednicu za ponedeljak, 22. april.

„Procedura donošenja zakona nalaže da svaki zakonski predlog mora biti upućen u skupštinsku proceduru najmanje 24 sati pre početka sednice na kojoj se o njemu raspravlja, tako da sam zakazala sednicu za ponedeljak, 22. april u 11h. U ponedeljak od 9h držaću kolegijum za sve poslaničke grupe, da se dogovorimo o toku te sednice i načinu rada“, kazala je Brnabić.

Dodala je da je više od dve trećine narodnih poslanika podržalo predlog.

Brnabić je 18. aprila, posle nekoliko sastanaka za pripadnicima dela opozicije o poboljšanju izbornih uslova, objavila da će svi lokalni izbori, koji je trebalo da se održe u julu i avgustu, biti kada i beogradski, odnosno 2. juna.

Brnabićeva je rekla da je to njena odluka nakon konsultacija sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i da je odluka dobra, iako je predlog koji su oni dali, kako kaže, bolji.

Odlučili smo da prihvatimo zahtev opozicije oko SPN i koalicije NADA i da raspišemo sve one izbore kojima je vreme padalo za jul i avgust, rekla je.

Dodala je da ta odluka zahteva izmenu zakona o lokalnim izborima u članu 35, i da se nada da će ona biti usvojena na zasedanju skupštine u subotu, kako bi u nedelju, kada je krajnji rok, bili raspisani svi lokalni izbori.

Stranke okupljene u koaliciji „Srbija protiv nasilja“ sastale su se sinić kako bi donele odluku da li da 2. juna izađu na beogradske izbore.

Grupa od 184 narodna poslanika podnela je predsedniku Skupštine Srbije Predlog izmena zakona o izmenama i dopuni Zakona o lokalnim izborima, kojim će, ukoliko bude usvojen, biti omogućeno da redovni lokalni izbori budu održani 2. juna, istovremeno kad i beogradski izbori.

Takođe, predlaže se i da se rok za najranije raspisivanje lokalnih izbora pomeri sa sadašnjih 120 na 150 dana, čime se, kako je objašnjeno, obezbeđuje istovremeno održavanje lokalnih izbora u što većem broju jedinica lokalne samouprave.

Time je omogućeno da se 2. juna glasa i za odbornike Gradske opštine Novi Beograd, jer izbori u toj opštini, prema sadašnjim zakonskim rešenjima, ne bi mogli da budu raspisani pre 11. maja, a samim tim ni održani 2. juna.

Kompletan tekst Predloga zakona, zajedno sa potpisima svih poslanika koji su predložili njegovo donešenje, možete pogledati OVDE.

Predloženo je i da zakon stupi na snagu već sledećeg dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku“, da bi se, kako je navedeno, stekli uslovi za što skorije raspisivanje izbora za odbornike skupština jedinica lokalne samouprave koji treba da budu održani u 2024. godini i njihovo održavanje istovremeno sa raspisanim izborima za odbornike Skupštine grada Beograda.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter