Izvor: tanjug
18.11.2023 u 21:47
0

BRNABIĆ: Vlada će nastaviti da podržava vinare, budžet za poljoprivredu rekordan

Premijerka Ana Brnabić dodelila je večeras vinske trofeje „Open Balkan Wine Trophy 2023“ na Drugom međunarodnom sajmu vina „Vinska vizija Otvoreni Balkan“ i tom prilikom rekla da će Vlada Srbije nastaviti da podržava vinare, jer će budžet za poljoprivredu naredne godine biti rekordan i iznosiće 119 milijardi dinara. „Vlada Republike Srbije će nastaviti da vas podržava u ovome, dodatnim finansijskim sredstvima, dodatnim podsticajima, zato što nam je budžet za poljoprivredu 2024. godine rekordan, 119 milijardi dinara.

ZA NAS JE BUDUĆNOST SRBIJE PITANJE ŽIVOTA: Oglasio se Vučić o predstojećim izborima (VIDEO)

Od čega će značajna sredstva ići za vinare, vinogradare, za rakijaše“, poručila je Brnabić. Ona je ocenila da je ovaj sajam drugi put prikazao jednu drugačiju viziju Balkana. „Viziju Otvorenog Balkana spaja lepa tardicija, gastronomija, lepe vrednosti i vino. Ako je istina da je u vinu istina, onda je za ovaj naš region pokazatelj da možemo da delimo zajedničku viziju i da možemo da imamo drugačiju, pozitivniju budućnost od prošlosti kakvu smo imali. I simbolički je zbog toga ovaj sajam izuzetno važan“, rekla je Brnabić. Ona je zahvalila organizatorima sajma, vinarima i vinogradarima.

„Želim da zahvalim i našim prijateljima iz Severne Makedonije koji su takođe naporno radili, želim da zahvalim i svim onima iz Albanije koji su i ove godine prisutni. I želim takođe da zahvalim svim vinarima, vinogradarima, ali takođe i svim rakijašima. Želim da vam zahvalim na vašoj hrabrosti, viziji i ambiciji da se takmičite sa najboljima iz Evrope i da se takmičite sa najboljima iz sveta. Zato što je ta ambicija i takva vizija ono što nas pokreće“, poručila je Brnabić.

Ona je ocenila da je otvaranje sajma bilo još bolje nego prošle godine, kada su svi bili prezadovoljni. „Kada sam ušla na sajam jedna stvar mi je pala u oči, prvi put na sajmu vidim toliko srećnih, zadovoljnih, dobro raspoloženih ljudi, svi sa čašom u rukama. U ovome trenutku ovo je sigurno najveselije i najpozitivnije mesto na Balkanu i sigurno najpozitivnije mesto na evropskom kontinetnu. Zato vas pozivam da nam se pridružite i sledeće godine i damo sve od sebe sledeće godine bude još bolje i još lepše“, navela je Brnabić. Ona je poručila da za EKSPO 2027. godine, koji će se održati u Beogradu, „treba pokažemo Srbiju koja je pobednička“ i Balkan koji je drugačiji.

„Balkan koji je dobro povezan, Balkan koji je drugačiji, Balkan koji sarađuje i Balkan koji ima najbolju budućnost na evropskom kontinetnu. Hvala vam mnogo na svemu i vidimo se sledeće godine“, rekla je Brnabić. U kategoriji „Nacionalni trofej Srbija“, Brnabić je uručila nagradu vinariji „Zvonko Bogdan“ za vino „Zvonko Bogdan Šardone 2022“. Pored „Zvonka Bogdana“, ona je uručila nagrade nagrađenim vinarijama – vinariji „Duka“ za najbolje albansko vino, vinariji „Šato Kamnik“ za najbolje severnomakedonsko vino, vinariji „Šišato“ za najbolje crveno vino. Vinariji „Krstašica“ premijerka je uručila nagradu za najbolje belo vino, vinariji „Tikveš“ za najbolje belo vino od autohtone sorte, vinariji manastira Studenice za najbolje crveno vino od autohtone sorte, vinariji „100 žena“ za najbolje roze vino, vinariji „Aleksandrović“ za najbolje penušavo vino, vinariji „Bikicki“ za najbolje oranž vino, vinariji „Fruškogorski vinogradi“ za najbolje slatko vino i vinariji „Veritas Ćuković“ za najbolje pojačano vino.

Vino je ocenjivalo 30 renomiranih, internacionalnih sudija iz celog sveta, među kojima se nalazi čak pet nosilaca titule „Master of Wine“, a vina su ocenjivana prema dekant sistemu u 12 različitih kategorija. Predsednica žirija Kerolajn Gilbi rekla je da vino za nju predstavlja ujedinjavanje ljudi. „U ovom regionu imate neverovatnu autentičnu istoriju vina. Jedna od izreka u ovome regionu je ako želite da neku zemlju dobro upoznate treba da sednete za njihov sto i popijete njihovo vino. I mislim da je to vrlo važno“, ocenila je Gilbi. Koordinator ocenjivanja „Vinskog trofeja Otvorenog Balkana“ Igor Luković rekao je da ovaj sajam nije samo fizički veliki, već je veliki i po značaju. „Veliki su i drugi brojevi. 3200 flaša vina su somelijeri koji su servirali vina sudijama iz celog sveta preturili preko svojih ruku.

Oprali su oko 3.000 čaša za tri dana ocenjivanja. Sva ta vina možete da nađete ovde na sajmu jer su samo izlagači mogli da se takmiče“, naveo je Luković. On je dodao da je bilo preko 800 prijavljenih uzoraka, a od toga je preko 240 vina osvojilo jednu od medalja, bronzanu, srebrnu, zlatnu ili platinastu. Luković je podsetio da je sajam posetio i urednik jednog od najvećih vinskih magazina na svetu „Falstafa“ Peter Mozer. „Ono što je najvažnije je da je svaki od tih sudija otišao sa utiscima o vinima sa Balkana“, rekao je Luković. Drugi međunarodni sajam vina „Vinska vizija Otvoreni Balkan“ otvoren je 16. novembra na Beogradskom sajmu i trajaće do sutra. Sajam se održava pod pokroviteljstvom vlada Srbije, Severne Makedonije i Albanije, a u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“ i tokom četiri dana Vinske vizije, Beograd će okupiti više od 600 izlagača iz brojnih vinarija, destilerija, gastronomskih kompanija iz više od 28 zemalja, što je duplo više izlagača nego prošle godine.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter