Izvor:
12.06.2019 u 12:14
0

ĐURIĆ: Srbi sa KIM stradalnici, 20 godina bez kazne za zločin!

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić izjavio je danas da je srpski narod na KiM "stradalni narod" i ukazao na to da ni 20 godina od završetka NATO agresije nisu kažnjeni počinioci zločina nad Srbima i svima onima koji nisu pristajali na teror OVK.

Ðurić je na tribini "20 godina od egzodusa Srba sa Kosova i Metohije" u Beogradu rekao da na godišnjicu terora, zločina, satiranja i progona Srba, u Prištini slave što su proterali 56 odsto nealbanskog stanovništva sa KiM i etnički očistili više od 300 srpskih naselja.

Podsetio je da za to ni posle 20 godina niko nije odgovarao, kao i da su vodeći komadanti OVK odgovorni što u Prištini, Prizrenu, Ðakovici, Gnjilanu, Uroševcu i drugim mestima danas nema Srba.

– Oni sede na najodgovornijim mestima u privremenim prištinskim institucijama i dobijaju tapšanja po ramenu od strane predstavnika zemalja koje su pre 20 godina izvršile agresiju na našu zemlju – rekao je Ðurić.

Ocenio je da je današnji skup, na kojem su govorili prognani Srbi sa KiM i članovi porodica nestalih i kidnapovanih u južnoj pokrajini, pravi kontrast na, kako je rekao, ciničan i ružan "bal vampira" koji u Prištini priređuju Vesli Klark, Bil Klinton i Medlin Olbrajt.

Ðurić je naglasio da je važno da zajednički negujemo kulturu sećanja i da se za narode koji imaju dugo istorijsko sećanje kaže da bitke i utakmice, koje su u jednoj istorijskoj epohi delovale izgubljeno, mogu da se napornim trudom i izlaganjem preokrenu u drugim istorijskim epohama.

Današnji skup Ðurić vidi i kao opomenu budućim naraštajima na to zašto smo i pre 20 godina vodili borbu za srpski narod na KiM i srpsku državu.

Kako je rekao, negujući to sećanje možemo da zasadimo i čuvamo seme koje će nam pomoći da u budućim vremenima ispravimo određene istorijske nepravde.

– Za to nam želje i srca neće nedostajati niti će nam manjkati energije, volje i odlučnosti da se u narednom periodu zajednički borimo za opstanak Srba na KiM – poručio je Ðurić.

Na tribini "20 godina od egzodusa Srba sa KiM", koju je organizovalo Udruženje Srba Kosova i Metohije, govorili su i istoričar Predrag Marković, novinar Svetozar Vlahovii članovi porodica kidnapovanih i nestalih Srba sa KiM.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter