Izvor: Tanjug
02.08.2022 u 18:51
0

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović poručuje: „Mi ne smemo pristati na igru Aljbina Kurtija da svaki dan gasimo požare koje on pali!“

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović, izjavio je da privremene instutucije u Prištini, na čelu sa Aljbinom Kurtijem, žele da isprovociraju sukob na Kosovu i Metohiji po svaku cenu.

Komentarišući hapšenje vozača sanitetskog vozila Dejana Spahića kod Grabovca na severu KiM i oduzimanje vozila sa lekovima od strane ROSU, Starović je za Tanjug rekao da je to vest koja, s razlogom, duboko uznemiruje našu javnost, pogotovo posle događaja na KiM od pre dva dana.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

„Privremene institucije u Prištini samo traže dovoljan razlog da isprovociraju nekakav sukob po svaku cenu. Očigledno je da Aljbin Kurti i njegovi istomišljenici veruju da za njih postoje veoma povoljne geopolitičke okolnosti zbog rata na istoku Evrope i da će se u slučaju eskalacije koje oni isprovociraju, dogoditi očekivana reakcija Zapada koja se neće mnogo baviti time ko je prvi počeo već će automatski stati na stanu Prištine, a pokazati zube prema Beogradu“, smatra Starović.

On kaže da je Srbija zahvalna ambasadoru SAD u Prištini i svim drugima koji su poslali poruke koje su nama odgovarale i sprečili eskalaciju koja je planirana pre dva dana, ali nije optimista da će se nešto promeniti u mesec dana, za koliko je odložena primena odluke Prištine o registarskim tablicama i dokumentima.

Starović navodi da saopštenje generalnog sekretara NATO ima i svoje dobre strane, jer se se obe strane pozivaju da odustanu od jednostranih akcija, a sve čemu svedočimo u poslednjih godinu dana od strane administracije Aljbina Kurtija, kaže, jesu jednostrane akcije zasnovane na proizvoljnim tumačenjima ranije postignutih sporazuma.

Podseća na pokušaje nasilnog oduzimanja tablica na severu Kosova prošlog septembra, pa u oktobru navodne borba protiv šverca i korupcije, kada je bojevom municijom pucano na nenaoružane građane i ranjen je jedan Srbin, dok smo u januaru, ističe, imali zabranu Srbima da učestvuju na referendumu o ustavnim promenama.

Srbima je i 3. aprila, prvi put posle 20 godina, bilo zabranjeno da učestvuju na republičkim i parlamentarnim izborima, podseća državni sekretar.

„Nismo imali adekvatnu reakciju međunarodne zajednice i to je nešto što je ohrabrilo Aljbina Kurtija. Sami Srbi sa KiM svedoče da su događaji od pre dva dana zaista bili najdramatičniji u poslednjih 11 godina i dobro je što je neko u međunarodnoj zajednici imao dovoljno svesti da zaustavi, barem privremeno, Aljbina Kurtija u njegovim namerama“, kazao je Starović.

DA LI ĆE SLEDEĆA SITUACIJA NA KOSOVU BITI JOŠ DELIKATNIJA? Odgovor u emisiji „Posle ručka“ na TV HAPPY

On ističe da Srbija nema veliki manevarski prostor i da ne može činiti ništa drugo do onoga što je radila i do sada.

„Treba se u potpunosti posvetiti dijalogu, jer nam ništa drugo ne preostaje, i tražiti pragmatična, kompromisna rešenja koja bi koliko-toliko omogućila normalan život naših stanovnika na KiM, a da ni na koji način ne ugrožavamo nacionalni interes Srbije“, ističe državni sekretar.

On dodaje da će mnogo toga zavisiti od toga šta će uraditi naši sunarodnici na severu KiM.

„Da oni nisu pre dve večeri pokazali visok nivo svesti i ljubavi prema državi Srbiji, visok nivo odlučnosti i odgovornosti, mi danas ne bi imali o čemu da pričamo u procesu dijaloga, jer bi Kurtijeve jednostrane mere urodile plodom i situacija na terenu bi se promenila. Odajem im veliko priznanje za ono što su uradili pre dve večeri“, istakao je Starović i dodao da se pribojava oni neće mirno posmatrati ono što se danas dogodilo.

„Mi ne smemo pristati na igru Aljbina Kurtija da svaki dan gasimo požare koje on pali, već moramo insistirati na suštini, što mora doći na dnevni red, a to je formiranje Zajednice srpskih opština“, zaključio je Starović.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter